Hallo waarmee kunnen wij jou helpen

Toon alle vragen Warmtefoto Webinars.DEL CV verbeterbon Stap 1-5 Stap 6-10 Maatregelen bedrijven Grote klussen Isolatie Producten Overig Warmte en water Kleine klusjes Water Radiator Naden en kieren Overig Waardebon actie

Wanneer u zich opgegeven heeft voor de warmtescan en u heeft een bevestiging gehad hoeft u niets te doen. U kunt er vanuit gaan dat er begin 2022 een warmtescan gemaakt wordt van uw woning. Hiervoor hoeft u als woningeigenaar geen voorbereidingen te treffen.

Het antwoord is heel simpel; nee. Je verwarming hoeft niet hoger, de gordijnen hoeven niet open en de lampen hoeven niet aan. Je hoeft niets te doen!

Nee. Het gaat om een eenmalige actie waarbij vanaf de straat alleen de voorkant van uw woning is gefotografeerd. Lokale energiecoöperaties of bedrijven bieden ook warmtefoto’s aan. Wellicht kunnen zij u helpen de rest van uw woning ook in beeld te brengen.

Helaas kunnen uw familie en vrienden geen gratis warmtefoto en isolatierapport ontvangen. U heeft uw rapport en foto ontvangen in het kader van een eenmalige actie in een aantal wijken en dorpen. Lokale energiecoöperaties of bedrijven bieden in sommige gevallen echter ook warmtefoto’s aan.

Nee, u bent tot niets verplicht. Het rapport is geheel vrijblijvend, maar we hopen uiteraard wel dat het u inspireert en helpt om uw woning verder te isoleren. Op onze website leest u handige informatie en tips om u daarbij verder te helpen.

Nee. Uw beknopte rapport wordt door Sobolt b.v. in opdracht van het Drents Energieloket gemaakt. Wij laten de rapporten afdrukken en bij u thuis bezorgen. Het rapport wordt niet met anderen gedeeld.

Ja, dat kan. Wanneer je je opgeeft voor een webinar kun je onder aan het inschrijfformulier je vraag toevoegen. We proberen tijdens het webinar zo veel mogelijk vragen te beantwoorden. Tijdens het webinar zelf is het ook mogelijk om vragen te stellen via de chat-functie.

Als alles goed gaat ontvang je een linkje de dag voordat het webinar plaatsvindt én op de dag zelf rond lunchtijd. Mensen die zich op de dag zelf nog aanmelden krijgen alleen het tweede linkje rond lunchtijd.
Sommige mensen ontvangen door een foutje helemaal geen link. Zij kunnen dit op de dag van de webinar melden door te mailen naar [email protected] Zij krijgen dan zo snel mogelijk alsnog een link toegestuurd. Tip: check ook altijd de spam inbox voor de zekerheid!

In principe krijgt iedereen die zich heeft ingeschreven voor een webinar de dag vóór het webinar een mail met een knop om mee te kijken. Deze mail wordt op de dag van het webinar nogmaals verzonden. (Let op: deze mail komt van van Newz Marketing & Media en niet van het Drents Energieloket!)
Zit de mail niet in je inbox? Check dan je spambox. Is de mail ook daar niet te vinden? Laat het ons dan weten door ons te mailen. Wij lossen het dan op.

De warmtefoto en het beknopte rapport worden een aantal weken na het maken via de post naar u verzonden.

Dat kan. Het Drents Energieloket is vier dagen per week telefonisch bereikbaar om antwoord te geven op al uw vragen. Klik hier om de openingstijden, het telefoonnummer en het mailadres van het loket te bekijken.

Het rapport laat zien waar er zogeheten warmteleken te zien zijn en waar u kunt beginnen met isoleren. Op onze website lees je meer over gevelisolatie, dakisolatie en isolerend glas. Als u naar het doorlezen van deze informatie nog meer wilt weten helpt het Drents Energieloket u onafhankelijk en kosteloos. Hier kunt u contactinformatie vinden.

Lees nog eens rustig alle informatie over de actie en waterzijdig inregelen op deze pagina of in de folder.

Bekijk hier of je huis geschikt is voor waterzijdig inregelen. Je kunt hier ook alvast een inschatting maken van de kosten.

Let op: Vanwege grote drukte bij de installateurs hebben we deze actie gepauzeerd.

Verzamel de volgende gegevens:
a. Aantal radiatoren in huis
b. Merk, type en bouwjaar van de CV-ketel
Meld je dan hier vrijblijvend aan en kies zelf één van de deelnemende installateurs of lees meer over de optie om samen te werken met je eigen installateur. Je ontvangt een bevestiging en checklist met verdere stappen via e-mail. (Aanmelden kan vanaf 16 december.) 

De installateur neemt contact op om een 1e afspraak te maken – en komt langs om de situatie in huis te bekijken.

De installateur stuurt een offerte. Wil je zelf alvast een inschatting maken van de kosten? Dat kan hier. 

Als je de offerte hebt goedgekeurd maakt de installateur een tweede afspraak en komt langs om de werkzaamheden uit te voeren.

De installateur stuurt een factuur. Als je alle 10 de stappen doorlopen hebt ontvang je hier straks €200,- korting op.

Na het ontvangen van de betaling stuurt de installateur een uitvoerdersverklaring op. Hiermee kun je bewijzen dat het waterzijdig inregelen is uitgevoerd. Bewaar deze goed!

Via deze website van SNN (samenwerkingsverband Noord-Nederland) kun je de subsidie van €200 aanvragen. Je upload hiervoor de uitvoerdersverklaring en houd je bankrekeningnummer bij de hand. Na de aanvraag krijg je per e-mail een bevestiging.

Je krijgt €200 teruggestort op je rekening en kunt genieten van een heerlijk warm huis én een lagere energierekening!

Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, wek je zelf duurzame stroom op. Voor het plaatsen van zonnepanelen is van belang je dak in goede staat is en (grotendeels) vrij van schaduw is. In geval van gedeeltelijke schaduw zijn micro-omvormers een oplossing. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 20 procent lager.

Bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 is vaak sprake van een niet-geïsoleerde ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouwmuur). Deze ruimte kan gevuld worden met een isolatiemateriaal. Een gecertificeerd bedrijf zal je spouw altijd eerst onderzoeken op mogelijke koudebruggen: plekken waar de kou van de buitenlucht wordt doorgegeven aan de binnenmuur, bijvoorbeeld door resten van metselspecie. Het gecertificeerde bedrijf zal je verder adviseren en garantie geven op het resultaat.

Wanneer zich onder de vloer voldoende kruipruimte bevindt (tenminste 35 cm tussen onderkant balken en bodem kruipruimte) kun je aan de onderkant van de vloer isolatiemateriaal laten aanbrengen. Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (PE) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Het isoleren van de bodem van de kruipruimte geeft minder energiebesparing en comfortverbetering dan isolatie aan onderkant (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Het is een geschikte optie als de onderkant van je vloer door een te lage of ontoegankelijke kruipruimte niet mogelijk is.

Je dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Het beste resultaat geeft isolatie aan de buitenkant, dit gebeurt meestal in combinatie met een dakrenovatie. Maar isolatie aan de binnenzijde is ook een goede mogelijkheid. Isoleren is ook nuttig als je de zolder niet verwarmt.

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ , of triple glas als dat mogelijk in het bestaande kozijn.

HR++ glas: met maximale U waarde 1,2 W/m²K

Tripleglas:  met maximale U-waarde 0,7 in combinatie met isolerende kozijnen met maximale U waarde van 1,5 W/m² K

Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben mechanische ventilatie. Moderne ventilatieboxen met een gelijkstroommotor zijn een stuk energiezuiniger dan de ventilatieboxen die in het verleden werden toegepast.

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp.

Kies een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde). Dak tenminste Rd 3,5. Vloer ten minste Rd 3,5. Bodem kruipruimte ten minste Rd 3,5. Voorzetwand ten minste Rd 2,5.  Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, kan deze worden aangevuld. De aanwezige plus extra isolatie moeten samen bovenstaande isolatiewaarden opleveren.

Kies een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde). Dak tenminste Rd 3,5. Vloer ten minste Rd 3,5. Bodem kruipruimte ten minste Rd 3,5. Voorzetwand ten minste Rd 2,5. Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, kan deze worden aangevuld. De aanwezige plus extra isolatie moeten samen bovenstaande isolatiewaarden opleveren.

Kies een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde). Dak tenminste Rd 3,5. Vloer ten minste Rd 3,5. Bodem kruipruimte ten minste Rd 3,5. Voorzetwand ten minste Rd 2,5. Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, kan deze worden aangevuld. De aanwezige plus extra isolatie moeten samen bovenstaande isolatiewaarden opleveren.

Kies een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde). Dak tenminste Rd 3,5. Vloer ten minste Rd 3,5. Bodem kruipruimte ten minste Rd 3,5. Voorzetwand ten minste Rd 2,5.  Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, kan deze worden aangevuld. De aanwezige plus extra isolatie moeten samen bovenstaande isolatiewaarden opleveren.

Kies een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde). Dak tenminste Rd 3,5. Vloer ten minste Rd 3,5. Bodem kruipruimte ten minste Rd 3,5. Voorzetwand ten minste Rd 2,5. Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, kan deze worden aangevuld. De aanwezige plus extra isolatie moeten samen bovenstaande isolatiewaarden opleveren.

Kies een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde). Dak tenminste Rd 3,5. Vloer ten minste Rd 3,5. Bodem kruipruimte ten minste Rd 3,5. Voorzetwand ten minste Rd 2,5. Als er al isolatiemateriaal aanwezig is, kan deze worden aangevuld. De aanwezige plus extra isolatie moeten samen bovenstaande isolatiewaarden opleveren.

Kan nodig zijn bij isolatiewerkzaamheden.

Kan nodig zijn bij isolatiewerkzaamheden.

Nodig bij isolatiewerkzaamheden.

Als ze van hout zijn, kies dan bij voorkeur hout met FSC of PEFC keurmerk. Let op: Het vervangen van een buitendeur is geen eenvoudige klus.

Maakt het mogelijk om aardgas vrij te worden. Een inductiekookplaat gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Naarmate het percentage duurzame stroom in de stroommix omhoog gaat, zal inductie koken beter scoren dan koken op gas. Let op: laat het werken aan een groepenkast over aan een erkend installateur.

Energiezuinig woning koel houden, bespaart op een eventuele airco of voorkomt aanschaf daarvan. Zonwering aan de binnenzijde van het raam is minder effectief, vooral bij HR++ en triple glas ramen.

Leest via kabeltje of op afstand de energiemeter uit en geeft feedback over energieverbruik. Bespaart gemiddeld 3% op gas en 4% op stroomverbruik.

Bespaart warm water, dus energie. Doordat de temperatuur goed instelbaar is verlies je minder warm water tijdens het instellen van de juiste temperatuur. Let op: Het vervangen van een mengkraan is geen eenvoudige klus.

Let op: alleen slimme thermostaten met zelflerend opwarmen, modulerend stoken en instelbaar klokprogramma komen in aanmerking. De slimme thermostaat moet de volgende functionaliteit hebben:

Zelflerend opwarmen. Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen.
Modulerend stoken. Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Je cv-ketel verwarmt dan efficiënter.
Klokprogramma dat je zelf kan programmeren. Veel slimme thermostaten beschikken ook over zelflerend klokprogramma. Dat is prima mits je het ook zelf kan instellen. Zelf instellen kan meer besparing opleveren omdat het nauwkeuriger is. Let op: Het vervangen van een thermostaat is geen eenvoudige klus.

Bespaart t.o.v. gewone radiatorkraan. Let op: thermostaatknoppen niet toepassen in een kamer waar de thermostaat zit. Let op: het vervangen van radiatorknoppen is geen eenvoudige klus.

Voorwaarde is 7,2 liter water per minuut of minder.

Bespaart warm water, dus energie. Een waterbesparende douchekop levert maximaal 7,2 liter water per minuut (volgens KIWA methodiek).

Hier lees je onze klustips over het installeren van een waterbesparende douchekop. 

Bespaart warm water, dus energie.

In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen. Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op legionella te voorkomen.

Folie dat je over het kozijn voor het raam plakt en dat als het ware een tweede laag ‘glas’ vormt waartussen een stilstaand laagje lucht zit. Bijvoorbeeld Tesa Moll. Uitgesloten is raamfolie, dat is folie op het glas. Dit is vooral voor monumenten bedoeld, en kan alleen door een professional worden aangebracht.

Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend. Mét schakelaar draait de alleen als het nodig is en dat bespaart energie. Nog energiezuiniger is het om een oude onzuinige pomp te vervangen door een zuinige moderne pomp inclusief pompschakelaar.

Met uitzondering van niet-functionele ledlampen, zoals speciale sfeerverlichting. Maximaal 6 ledlampen per voucher.

Je gloei- of halogeenlamp vervangen door een ledlamp terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor het klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan.

Hier lees je onze klustips over ledlampen.

Merknamen zijn oa: Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een bespaarstekker plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Dit heeft vooral zin bij oudere apparaten. De EU heeft regels gemaakt voor hoeveel energie een apparaat mag verbruiken in de stand-by of uit-stand. Door die regels hebben nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer. Maar oudere apparaten kunnen nog wel een flink sluipverbruik hebben, omdat de regels toen nog niet golden.

Radiatorfolie is het meest zinvol bij een radiator tegen een buitenmuur die niet of matig is geïsoleerd. Met radiatorfolie ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur naar buiten. Nog beter is het om de buitenmuur beter te (laten) isoleren.

Hier lees je onze klustips over radiatorfolie. 

Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je met magneten aan de onderkant van de radiator klikt.

Dichte deuren in huis voorkomen warmteverlies.

Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.

Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.

Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.

Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.

Bovenaan de brief wordt een energielabel genoemd. Deze is indicatief en door het Rijk bepaald, het kan zijn dat hij dus niet meer actueel is of niet klopt. Het label staat erop om te zorgen dat de brieven in de juiste volgorde kunnen worden verstuurd en dient als geheugensteuntje bij het verzenden van de brieven.

Heb je je energielabel nog niet definitief gemaakt, of klopt hij niet? Dit jaar kan je het label nog aanpassen voor € 10, daarna wordt het een stuk duurder. Kijk voor meer informatie op de website van het Drents Energieloket. 

Je kunt de waardebon op 2 manieren gebruiken:

  1. Bestel direct online producten en reken af met je waardebon.
  2. Koop zelf producten en verzilver daarna je waardebon.

Alle informatie over de waardebon vind je op deze pagina. 

De waardebon wordt verstuurd naar alle woningeigenaren in Drenthe. Zij kunnen allemaal meedoen aan de waardebon actie. De actie is niet voor huurders, dit is vanuit het kabinet bepaald in de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) waar deze actie onder valt. Het kabinet heeft de keuze gemaakt om de middelen in te zetten voor kleinschalige maatregelen door eigenaren van koopwoningen.

Maar er is goed nieuws: er komt in 2021 een vervolg op de RRE, waarbij huurders wél gebruik kunnen maken van de acties. Hier lees je er meer over: https://haaldewarmteinhuis.nl/2020/09/16/de-rre-krijgt-een-vervolg-in-2021-en-huurders-kunnen-ook-meedoen/.

Heb je een brief met waardebon ontvangen, maar ben je de brief en/of persoonlijke code kwijt? Via dit formulier kun je een nieuwe code opvragen. 

Ben je woningeigenaar in Drenthe maar heb je geen brief met waardebon ontvangen? Vul dit formulier in om alsnog aan de actie mee te doen.

Bij het versturen van de brieven gaat er soms wat mis. Zo kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een verkeerde woonplaats op je brief staat en/of dat je een brief van een andere Drentse gemeente hebt ontvangen.

De helpdesk van Winst uit je woning kan je hierbij verder helpen, en vaak kun je de waardebon wél gewoon gebruiken. Neem contact op met Winst uit je woning via mail ([email protected]), telefoon (023 – 583 6936) of het chatblokje op de website.

Er worden de laatste tijd veel brieven gestuurd met aanbiedingen voor zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen. Veel van deze brieven komen van bedrijven die de maatregelen aanbieden.

Brieven en andere communicatie van ons kun je herkennen aan het logo van het Drents Energieloket (en Haal de warmte in huis). De brieven van de inkoopacties en waardebonactie bevatten bovendien het logo van je gemeente. Bij twijfel kun je altijd even bellen (085-79 20158) of mailen ([email protected]) met het Drents Energieloket.

We hebben een productenlijst die met zorg is samengesteld door Milieu Centraal in overleg met en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier staan alle producten op die meedoen. Twijfel je of een product wel of niet mee doet? Neem contact op met Winst uit je woning via mail ([email protected]), telefoon (023 – 583 6936) of het chatblokje op de website.

Bij elke (web)winkel die in Nederland is gevestigd.

Je kunt de producten ook direct online bestellen – en afrekenen met je waardebon. Lees hier meer over deze methode.

De productenlijst is met zorg samengesteld door Milieu Centraal in overleg met en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar soms komen er nieuwe producten op de markt. Stel de vraag (via chat, email of telefoon) aan Winst uit je woning; wie weet staat het toch al op de lijst, of kan het worden toegevoegd aan de lijst als er veel vraag naar is en inderdaad effectief energie bespaart.

Ondanks het feit dat je er snel bij was en het budget voor je aankoop hebt gecontroleerd, kan het gebeuren dat in de tussentijd het budget toch op is gegaan. Dus check, zo mogelijk, in de winkel nog het budget! Indien je voor de aanschaf van de producten echt afhankelijk bent van de subsidie kun je het product dan nog terug leggen.

Ja, dat kan. Bel winst uit je woning om dit te regelen. Telefoonnummer: 023 – 583 6936

Na het indienen van de waardebon kan het 8 tot 12 weken duren voordat je het bedrag op je rekening gestort krijgt.

Door het iets lagere bedrag kunnen we meer mensen in Drenthe een waardebon laten verzilveren. We organiseren in Drenthe ook allerlei andere acties. Zo kun je ook subsidie krijgen voor bijvoorbeeld een CV check en advies aan huis. Hierdoor is er voor de waardebon een lager bedrag over. Meld je aan voor de nieuwsbrief om van de andere acties op de hoogte gehouden te worden.