Gerrit vertelt over de waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop douche je net zo fijn als anders, maar bespaar je wel een hoop water.

“In het kerstpakket van vorig jaar zaten allemaal energiebesparende spullen, zoals een ledlamp en een waterbesparende douchekop. Een leuk idee van mijn baas. Aan comfort hebben we niet ingeleverd, want een waterbesparende douchekop daar merk je eigenlijk niets van tijdens het douchen. Ook mijn 2 dochters en mijn vrouw klagen niet. Maar we besparen wel water én gas, dat is dus winst voor onze portemonnee. En het is nog goed voor het milieu ook. Wij zijn happy”.

Waterbesparende douchekop: comfort met minder water

Terwijl je gewoon doucht, bespaar je ongeveer 20- 40% water, afhankelijk van welk type je kiest. Dat is een verschil van duizenden liters per jaar. Omgerekend kan dit oplopen tot een energievoordeel van ruim € 100 per jaar.

Hoe werkt het?

De douchekop verbruikt minder water omdat er een begrenzer is ingebouwd. Deze begrenzer zorgt ervoor dat er nooit meer water door de douche stroomt dan een bepaalde hoeveelheid. Dankzij een betere spreiding en/of bijvoorbeeld het toevoegen van lucht, kan de straal voller en gelijkmatiger worden gemaakt. Daardoor merk je er tijdens het douchen niets van. Het bevestigen van een waterbesparende douchekop is niet moeilijk, je schroeft de kop eenvoudig zelf aan de doucheslang vast.

Waar moet je op letten?

Een waterbesparende douchekop vind je bij de bouwmarkt of in de sanitairwinkel. Let bij je aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door.

Op de verpakking staat meestal een volumestroomklasse aangeduid, dit zijn: A, S, B, C en D. Dit geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst en ook klasse A is prima. Klasse is S is neutraal. De klassen B, C en D zijn juist waterverspillende douchekoppen.

Wat ook belangrijk is, is dat je rekening houdt met de leeftijd van je cv-ketel. Oudere cv-ketels hebben namelijk een hogere tapdrempel. Een tapdrempel is een minimale hoeveelheid water die per minuut moet worden doorgevoerd om aan te slaan. Met een waterbesparende douchekop kan het gebeuren dat je deze drempel niet haalt.

 

Nog meer klustips lezen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden