In steeds meer Drentse huizen branden duurzame lichtjes

De donkere dagen van het jaar zijn niet de meest energiezuinige: de lampen staan langer aan en de CV-installatie werkt hard om het in huis lekker warm te hebben. Maar in veel Drentse huizen hoeft de verwarming dit jaar minder hard te werken én branden een stuk meer energiezuinige ledlampen. Want er wordt in de provincie een hoop energie bespaard!

Drenten besparen veel energie dankzij campagne

Sinds de start van de campagne Haal de warmte in huis van de 12 Drentse gemeenten en het Drents Energieloket, hebben al meer dan 7.100 Drentse woningeigenaren hun waardebon van €50 verzilverd. Hierdoor is in Drenthe al zo’n 900 ton CO­2 bespaard.[i] Deze besparing staat gelijk aan de totale CO­2 uitstoot van 45 huishoudens in een heel jaar (gebruik van energie, maar ook vervoer, reizen, spullen, etc.) – of het aanplanten van 45.000 bomen.[ii]

Energiebesparing levert een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering, want: wat je niet gebruikt, hoeft je ook niet op te wekken. Je kunt natuurlijk energie besparen door je huis beter te isoleren, maar het kan ook al met simpele maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop of door gloei- en hallogeenlampen te vervangen door ledlampen.

Die ledlampen zijn in Drenthe de meest populaire maatregel: er zijn er sinds het begin van de campagne op 1 september al ruim 4.450 gekocht. Andere populaire producten bij de Drenten zijn tochtbanden en tochtstrips (720), waterbesparende douchekoppen (570) en radiatorfolie (480).


Zo haalde Debby de warmte in huis

Debby Haveman uit Coevorden heeft thuis al een tijd ledlampen: “lampen vervangen is een makkelijk klusje,” vertelt ze. “Ledlampen zijn ook al een stuk goedkoper dan enkele jaren geleden en overal te vinden tegenwoordig.”

Daarom kocht Debby met haar waardebon van de Haal de warmte in huis-campagne andere energiebesparende producten: radiatorfolie, een tochtstrip onder de deur, en kozijnfolie. Debby licht toe: “de radiatorfolie was zo’n logische keuze dat ik er spijt van heb dat ik het niet jaren eerder gedaan heb. Ik dacht namelijk dat het een behoorlijk ingewikkelde klus was, maar dat viel reuze mee. De waardebon heeft mij toch wel de grens over getrokken, ik denk dat het er anders niet van gekomen was.” In deze koude dagen vindt Debby de tochtstrip onder de deur naar de trap ook een aanrader. “Ik verwarm namelijk alleen beneden. We hebben nu geen last meer van koude lucht die van boven naar beneden trekt.” 


Waardebon verzilveren nu nog makkelijker

Sinds een paar weken kun je met de waardebon van €50 heel makkelijk online energiebesparende producten aanschaffen. Je hoeft hierbij het geld niet meer zelf voor te schieten én je hoeft niet naar de winkel: helemaal corona-proof dus. Kijk op haaldewarmteinhuis.nl/waardebon voor meer informatie. Ook als je waardebon bij het oud papier terecht is gekomen kun je nog meedoen!

Winactie: ledlampen voor je hele huis

Voel je je geïnspireerd door het duurzame gedrag van de Drenten? Schrijf dan een energiebesparend gedicht – en win je héle huis duurzaam verlicht! Tot 10 december kun je je gedicht over energiebesparing naar ons opsturen. Iedereen kan meedoen! Kijk voor meer informatie (en een voorbeeldgedicht) op haaldewarmteinhuis.nl/gedicht.

[i] Berekend door Winst uit je woning.

[ii] Gebaseerd op cijfers van Milieucentraal:
Uitstoot gemiddeld huishouden & equivalent besparing in aanplanten bomen.