1650 Drentse woningen ontvingen deze winter een warmtescan

In het kader van de wintercampagne van het Drents Energieloket werden er deze winter, op basis van de wijk en het type woning, huizen geselecteerd voor een gratis warmtefoto en isolatierapport van de voorgevel.

Nadat maar liefst 1650 woningeigenaren zich in de geselecteerde wijken hadden opgegeven zijn er op koude nachten foto’s gemaakt met speciale warmtecamera’s. Enkele weken laten ontvingen de bewoners een foto met warmtelekken en een bijpassend isolatierapport.

De actie
De warmtescan-actie werd georganiseerd door het Drents Energieloket in het kader van de wintercampagne. Door gratis scans aan te bieden kregen veel woningeigenaren inzicht in het warmteverlies van hun woning. Doordat op de foto’s precies te zien is waar er warmte uit je woning lekt, kun je gemakkelijk actie ondernemen door bijvoorbeeld tochtstrips te plakken, een brievenbusborstel te installeren of de spouwmuurisolatie bij te vullen.

De resultaten
Een bewoonster van de Leeuwerikweg in Havelte gaf zich via het Drents Energieloket op voor een warmtefoto. Tijdens een koude nacht in februari is de warmtefoto van haar woning gemaakt. Nadat ze het isolatierapport met de warmtefoto ontving belde ze het Drents Energieloket. Ze kon op de warmtefoto duidelijk zien dat het nieuwe HR++ glas de warmte goed binnen hield. Echter was op de voorgevel op één plek een warmtelek te zien.

Na een aantal vragen blijkt dat op precies die plek de pijp van de gashaard zit waar veel warmte doorheen gaat. Dat verklaart de warmtelekjes. Ze kent een specialist om dit na te isoleren of wil eventueel de gashaard verwijderen. En zo gaan er meer mensen in Drenthe aan de slag met het rapport, merkte ook het loket de afgelopen tijd.

Zelf aan de slag?

Helaas is het aanvragen van een gratis warmtescan niet meer mogelijk. Er zijn in Drenthe echter meerdere energiecoöperaties in het bezit van een warmtecamera waarmee een foto van jouw woning gemaakt kan worden. In de warme maanden die er nu aan komen is het lastig om een goede foto te maken. Houd onze website dit najaar in de gaten voor meer informatie over het laten maken van een warmtescan van jouw woning (door een energiecoöperatie).