Wim en Dini uit Meppel winnen een geïsoleerde achterdeur

“Waar lekt uw woning warmte?” In het kader van de wintercampagne ‘Haal de warmte in huis’ van het Drents Energieloket, ontvingen woningeigenaren in Drenthe begin dit jaar een warmtefoto en isolatierapport. Bewoners die naar aanleiding van deze actie ideeën hadden om hun woning energiezuiniger te maken konden deze insturen naar het Drents Energieloket. Zo maakten zij kans op een bijdrage aan hun isolatieplannen. Winnaar Wim kwam, ondanks de leuke plannen die hij heeft om een en ander te isoleren, nét niet in aanmerking voor ISDE-subsidie van RVO. Het Drents Energieloket draagt daarom een steentje bij aan zijn isolatie idee!

Nadat maar liefst 1.650 woningeigenaren zich in de geselecteerde wijken*, hadden opgegeven zijn er warmtefoto’s van de voorgevel gemaakt met speciale warmtecamera. Om eventuele warmtelekken in de gevel goed in beeld te brengen zijn de foto’s tijdens een koude nacht genomen.  Enkele weken later ontvingen de bewoners een warmtefoto met warmtelekken en een bijpassend isolatierapport.

De actie
De warmtefoto-actie werd georganiseerd door het Drents Energieloket in het kader van de wintercampagne. Door gratis warmtefoto’s aan te bieden kregen veel woningeigenaren inzicht in het warmteverlies van hun woning en de mogelijkheden om dit te verbeteren. Doordat op de foto’s precies te zien is waar er warmte uit je woning lekt, kun je gemakkelijk actie ondernemen door bijvoorbeeld tochtstrips te plakken, een brievenbusborstel te installeren, spouwmuurisolatie uit te laten voeren of enkel glas te laten vervangen door HR++ glas.

Winnaars Dini en Wim
Voor een bijdrage van het Drents energieloket moesten deelnemers uitleggen wat het plan was, en vooral waarom de ze dit van plan waren. Uit alle inzendingen is Wim Doorn als winnaar gekozen. Donderdag 3 juni verraste het Drents Energieloket hem thuis. Daar ontving hij een cheque ter waarde van €1.000,- voor de aanschaf van een geïsoleerde buitendeur. Terwijl hij de prijs in ontvangst nam werd er binnen hard gewerkt, want toevallig liet Wim die dag zijn vloer isoleren.
Wim wil, naast het isoleren van de vloer, een raam in de voorgevel laten vervangen door HR++ glas. Daarnaast was hij ook van plan voor- en achterdeur te vervangen door goed isolerende kunststof buitendeuren. Een van deze deuren krijgt hij cadeau van het Drents Energieloket!

Andere ideeën
Op de oproep van het Drents Energieloket om isolatie-ideeën in te sturen kwamen vele reacties binnen. De meeste woningeigenaren kwamen tot de conclusie dat hun ramen een groot warmtelek vormden. Velen wilden dit oplossen door HR++ glas te plaatsen en een enkeling kocht dikke overgordijnen. Ook koudebruggen tussen kozijnen en de muur vormden voor veel bewoners een probleem. Kit en (nieuwe) spouwmuurisolatie moet deze problemen aankomende winter verhelpen.

Zelf aan de slag?
Helaas is het aanvragen van een gratis warmtefoto bij het Drents Energieloket op dit moment niet meer mogelijk. Er zijn in Drenthe echter meerdere energiecoöperaties in het bezit van een warmtecamera waarmee een foto van jouw woning gemaakt kan worden. In de warme maanden die er nu aan komen is het lastig om een goede foto te maken. Houd onze website (haaldewarmteinhuis.nl) dit najaar in de gaten voor meer informatie, of neem contact op met je lokale energiecoöperatie.

* De woningen zijn geselecteerd op basis van de wijk en het type woning.