Eerste lokale actie van start in Zuidlaren

Informatieavonden over energiebesparing
Buurtteam Energie Zuidlaren organiseerde als eerste lokale groep een actie binnen de Haal de warmte in huis campagne: op 1 oktober gaven zij een informatieavond over energiebesparing. Tijdens de bijeenkomst namen onafhankelijk energieadviseur Arnold Strijker en Energiecoach (én buurtgenoot) Arthur de Boer de bezoekers uit de wijk Zuid-Es (Zuidlaren) mee in de wereld van energiebesparende mogelijkheden.

Een klaslokaal van CBS De Tol was speciaal voor deze avond corona-proof ingericht. Al was de opkomst wat lager dan normaal, het enthousiasme was er zowel bij de sprekers als bij de bewoners niet minder om. Na afloop werden gegevens uitgewisseld en uitgekeken naar wat de komende maanden nog meer komen gaat.

Voor inwoners uit de wijken Zuid-Es en Schuilingsoord in Zuidlaren volgen de komende maanden nog tal van activiteiten die zijn gericht op het verlagen van de energierekening. Zo wordt de algemene informatieavond voor bewoners in andere delen van de wijken herhaald. Ook worden er (online) thema-avonden georganiseerd over het isoleren van je woning en voordelen van het vervangen van enkel glas en oud dubbel glas door HR++glas. Daarnaast zal de Energiecoach, woonachtig in Zuid-Es, in deze wijk wekelijks een spreekuur houden.
Meer weten wat Buurtteam Energie Zuidlaren gaat doen? Stuur een mail naar: [email protected]

          
Een deel van de bezoekers                                      Les over aardgas                        De energiecoach op pad in de wijk

Bewoners voor bewoners
De komende maanden staan er nog meer mooie lokale acties op de agenda, in heel Drenthe. Zo gaat er in Grolloo een bespaarteam van start, gaan er in verschillende dorpen werkgroepen aan de slag en worden er in een aantal wijken warmtescans gemaakt. Al deze acties worden georganiseerd door buurtbewoners, die zich vaak verenigd hebben in een energiecoöperatie. Het is inspirerend om te zien hoe bewoners zo hun buren inspireren tot het maken van energiezuinigere keuzes.

Wil je ook meedoen aan een actie in jouw buurt? Op de gemeentepagina’s op de website kondigen we deze acties aan per gemeente wanneer er meer bekend is.