Klaar voor de kou

Het duurt niet lang meer voor het stookseizoen begint. Je wil er deze winter waarschijnlijk lekker warm bij zitten zónder dat je energierekening onnodig hoog oploopt. Laat je daarom niet verassen als de eerste koude dagen aanbreken en de verwarming aanslaat. Ga praktisch te werk en begin direct!

Door een paar kleine klusjes uit te voeren ben jij straks goed voorbereid op de kou en begint het besparen zodra de temperatuur daalt. Wat dacht je van de verwarmingen ontluchten, je CV bijvullen en wat kieren en naden dichten? Met onderstaande tips ben jij in een mum van tijd klaar voor de kou!

Vul je CV-ketel bij

Hoor je water stromen in de radiatoren? Grote kans dat het tijd is om de cv-ketel bij te vullen. Je verwarming werkt het best als je de ketel bijvult tot 1,5 tot 2 bar. In het blok hier onder lees je hoe je dat doet! Extra tip: zet je CV-ketel op de ecostand, in plaats van de comfortstand. Het duurt dan iets langer voordat je warm water hebt. Maar omdat je ketel minder hard hoeft te werken, bespaar je per jaar zo ongeveer 20 kuub gas. (Bron: independer)

Ontlucht je radiatoren

Heb je de cv-ketel net bijgevuld, of wordt een radiator niet meer warm genoeg? Ontlucht je radiatoren dan. Dit doe je door per radiator het ontluchtingskraantje bovenop voorzichtig open te draaien met een speciaal sleuteltje. Spuit er een straaltje water uit? Draai hem dan direct weer dicht. Begin bij de radiator die het dichtst bij je ketel zit. Extra tip: hou er een doekje bij om te voorkomen dat er vies water op je muur of vloer spuit. (Bron: independer)

Breng radiatorfolie aan

Met radiatorfolie bespaar je ongeveer € 30 per jaar. Het aanbrengen van radiatorfolie kost voor een gemiddelde woning ongeveer € 20. Je hebt je kosten dus binnen een jaar terugverdiend.

Er bestaan twee soorten radiatorfolie: één met aluminium en één met schuim. Folie met schuim past niet achter elke achter elke radiator. Er bestaat ook dunnere radiatorfolie met aluminium. Je kunt radiatorfolie makkelijk zelf aanbrengen met een rolletje aluminiumtape. Lees hier de volledige klustip over radiatorfolie.

Isoleer je leidingen

In de gemiddelde woning zitten heel wat buizen en leidingen waardoor warm water stroomt. Dit water is opgewarmd door de CV ketel en komt na een wildwaterbaan door je leidingen in de verwarming terecht. Simpel gezegd gebruik je leidingisolatie om onderweg, van de CV ketel naar de radiator, geen warmte verloren te laten gaan. De leiding warmen, net als een kleine verwarming op, en geven warmte af. Zolang ze dat doen in de woonkamer is er niets aan de hand, maar vaak lopen leidingen door allemaal ruimtes waar het helemaal niet warm hoeft te zijn. Als je die buizen goed inpakt verlies je geen warmte in ruimtes waar het gewoon koud mag zijn. Lees hier de volledige klustip over leidingisolatie.

Ga op zoek naar naden en kieren

Tocht kan overal vandaan komen. Door de gleuf van de brievenbus, onder de buitendeur door, langs je kozijnen of zelfs onder het kruipluik vandaan. Gelukkig kun je deze ‘lekkages’ vaak gemakkelijk zelf dichten. Dat levert je jaarlijks al snel zo’n €60 op. En daarbij komt het voordeel dat de woning warmer aanvoelt en de thermostaat een graad omlaag kan. Daarmee bespaar je per jaar nog eens €110 (gemiddeld) extra. Door de ‘lekkages’ te vinden en de juiste tochtband aan te brengen voelt je woning warmer, verspil je minder energie en help je het klimaat! Lees hier precies hoe je dat aanpakt in de klustip over naden en kieren dichten. 

CV-ketel bijvullen

Stap 1. Bepaal de druk. Kijk op de drukmeter van de cv-ketel. Wanneer de meter aangeeft dat de druk lager is dan 1 bar, moet je de cv-ketel bij vullen.

Stap 2. Zet de ketel uit. Het is van belang dat de cv-ketel wordt uitgeschakeld. De thermostaat moet op de laagste stand worden gezet. Hierdoor koelt het water dat in de ketel zit af. Wanneer je een analoge drukmeter hebt, moet je ook nog de stekker uit het stopcontact halen. Wanneer je een digitale drukmeter hebt, kun je dit via het bedieningspaneel uitzetten. Laat de ketel minimaal een half uur afkoelen voordat je verder gaat.
Stap 3. Sluit de slang op de waterkraan aan. Wanneer je een digitaal drukdisplay hebt, is dit het moment om deze weer aan te zetten. Dan kun je de druk weer aflezen. Vervolgens sluit je een slang aan op een waterkraan. Pak een emmer om knoeien te voorkomen. Zet de waterkraan open en laat het water tot het uiteinde van de slang komen. Dit doe je om te zorgen dat er geen lucht meer in de slang zit. Sluit nu de waterkraan weer.

Stap 4. Sluit de slang op de vulkraan aan. Draai de drop van de vulkraan zonder deze te openen en sluit de slang hier ook op aan. Open nu de vul kraan.

Stap 5. Vul de CV-ketel bij. Draai de waterkraan open en vervolgens pas de vulkraan. Wacht nu tot de druk bijna op 2 bar staat. Sluit vervolgens eerst de vulkraan en daarna de waterkaan. Koppel nu de slang helemaal los en laat het uitlekken boven de emmer.
Stap 6. Zet de CV-ketel weer aan. Het bijvullen is nu klaar. Als je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald, kun je deze er nu weer terug in doen. Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur. Klaar is kees!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden