Op kierenjacht door het huis

Kiertjes en spleten zijn vaak de de oorzaak van koude tocht in huis. Maar door deze kieren en naden te dichten bespaar je in een gemiddelde hoekwoning al snel zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat kun je gemakkelijk zelf doen, maar waarmee? Tochtstrip, tochtband, A-profiel, D-profiel? We helpen je graag op weg! 

Tocht kan overal vandaan komen. Door de gleuf van de brievenbus, onder de buitendeur door, langs je kozijnen of zelfs onder het kruipluik vandaan. Gelukkig kun je deze ‘lekkages’ vaak gemakkelijk zelf dichten. Dat levert je jaarlijks al snel zo’n €60 op. En daarbij komt het voordeel dat de woning warmer aanvoelt en de thermostaat een graad omlaag kan. Daarmee bespaar je per jaar nog eens €110 (gemiddeld) extra. Door de ‘lekkages’ te vinden en de juiste tochtband aan te brengen voelt je woning warmer, verspil je minder energie en help je het klimaat!

In 3 stappen een tochtvrij huis

Om je naden en kieren te kunnen dichten moet je eerst weten waar de tocht allemaal naar binnen lekt. Wanneer je alle naden en kieren gevonden hebt bepaal je per plek waarmee je de tocht het beste kunt stoppen. Als je eenmaal weet welke tochtband je nodig hebt kun je de kieren vaak gemakkelijk zelf dichten. Maar welk materiaal moet je kiezen? Er zijn namelijk veel verschillende soorten te vinden in de bouwmarkt. Eerst is het belangrijk om uit te leggen wat het verschil is tussen tochtband en tochtstrip: 

Tochtband en tochtstrips
Een tochtstrip is gemaakt van hard materiaal zoals aluminium of plastic. Deze kun je vastmaken aan de scharnierkant van je raam of deur. Tochtband is vaak zelfklevend en gemaakt van flexibel, zacht materiaal. Daardoor kun je het zelf op maat knippen en past het gemakkelijk in jouw soort en maat kozijnen. Hieronder gaan we verder in op tochtband en de verschillende varianten die je kunt kopen.

Stap 1: Op naden- en kierenjacht
‘Naden en kieren’ is een verzamelnaam voor de verschillende plekken in huis waardoor tocht naar binnen kan sluipen. Maar naden en kieren zijn niet hetzelfde. Naden zijn te vinden tussen de delen van je huis die niet kunnen bewegen, bijvoorbeeld tussen dak en muur, of dak en isolatieplaten. Kieren vind je bij bewegende onderdelen, voornamelijk bij deuren en ramen die open kunnen. Hieronder een lijstje van Milieucentraal met de meest voorkomende tocht-plekken:

Door het hele huis

  • Bij ramen en deuren die open kunnen
  • Tussen de kozijnen en de muur 
  • Gaten in muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
  • Tussen gipsplaten

Voordeur, meterkast, keuken en kruipluik

  • Opvallende plekken: brievenbus en onder de buitendeur
  • Onopvallende plekken: in de meterkast, bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik

Bij de buitenmuren

  • Bij een voorzetwand tussen de gipsplaten
  • Waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren

In het dak

  • Tussen dakplaten, in de nok en aansluitingen van het dak

Stap 2: Hoe dicht je welke naad en kier?
Hieronder lees je over vijf verschillende soorten tochtbanden die je in de meeste bouwmarkten kunt vinden om naden en kieren te dichten. De vorm van de tochtband wordt aangeduid met een letter. Op de webpagina van Milieucentraal zijn nog veel meer soorten te vinden, en zie je ook een handige tabel.
Mocht je dat allemaal te ingewikkeld vinden? Dan raden we aan te kiezen voor een E-profiel, aangezien deze, door de ruimte tussen de drie poten bijna altijd past. (Let wel op de dikte van de tochtband, die stem je af met de breedte van de kieren waardoor het tocht.)

  • Een luchtkamer in je tochtband: Banden in de vorm van de letters D, P of O hebben allemaal een luchtkamer aan de binnenkant. Deze banden ervaren minder weerstand dan banden zonder luchtband. Hierdoor kun je ze goed samendrukken. Hoe grote de holte, hoe groter de terugverende kracht wanneer je het raam of de deur sluit.
  • Geen luchtkamer in je tochtband: Banden in de vormen E en I hebben geen holte binnenin. Hierdoor zijn ze wat vaster van structuur, waardoor je iets meer weerstand voelt bij het sluiten van je raam of deur. Deze vormen zijn ideaal voor kleine kiertjes, zoals je doorgaans ziet bij houten raamkozijnen.

  • D-profiel
    Tochtband met D-profiel is ideaal voor grotere kieren.
    Heeft binnenin een holte, waardoor het materiaal goed samengedrukt kan worden. Die holle ruimte compenseert oneffenheden tussen het kozijn en het raam. Voor kieren van 4-6 mm, levensduur 5 jaar
  • P-profiel
    Het P-profiel dient om een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier.
    Geschikt om een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier. De holle ruimte past zich makkelijk aan bij oneffenheden. Ideaal voor kieren van 3-5 mm, levensduur 5 jaar.
  • O-profiel
    Een O-profiel biedt de laagste weerstand bij het sluiten.
    Een tochtband in O-profiel – soms ook omega-profiel genoemd – heeft een luchtkamer die het meeste samendrukt van alle profielen, waardoor de weerstand bij het sluiten van deuren en ramen het laagste is. Voor kieren van 1-7 mm, levensduur 8 jaar
  • E-profiel (of kroonband)
    Het E-profiel is voornamelijk handig voor kleine groeven.
    Het E-profiel – ook wel kroonband genoemd – is perfect om kleine, regelmatige kieren op te vullen. Ideal voor een luchtdichte en waterdichte afsluiting bij kieren van 2-3.5 mm, levensduur 5 jaar
  • I-profiel
    Een I-profiel bestaat in smal tot extra breed formaat, voor alle soorten toepassingen.
    Een dunne tochtband in I-profiel heeft verschillende toepassingen, meestal voor het opvullen van middelgrote kieren. Daarnaast heb je ook versies die extra breed zijn waardoor je ze kan gebruiken voor het opvullen van grote ruimtes. Deze bredere tochtbanden zijn meestal niet zelfklevend, maar kun je bevestigen met bijvoorbeeld lijm, spijkers of nietjes.

Stap 3: Zelf aan de slag
Kies bij de bouwmarkt het materiaal dat het beste past bij jouw soort kieren en naden. Voor het milieu is het vooral belangrijk dát je naden en kieren dicht maakt, en maakt het minder uit met welk materiaal dat gebeurt.

Als je je keuze hebt gemaakt meet alles dan nauwkeurig op: zo ontstaan er minder naden en kieren. Maak vervolgens de grote voegen of kieren eerst kleiner, bijvoorbeeld met een latje. Knip de tochtstrip vervolgens op maat, neem het oppervlak waar je gaat plakken af met bijvoorbeeld terpentine en breng daarna pas het afdichtingsmateriaal aan. Ben je klaar en is alle tocht weg? Let dan extra op ventilatie. Voor je gezondheid is het belangrijk dat de lucht in huis voortdurend wordt ververst. Let op: de ruimte onder de binnendeuren in huis moet je niet dichtmaken: die is nodig zodat de lucht door het huis kan stromen.

Bronnen: Milieucentraal en KIES

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden