Meten is weten!

Benieuwd hoeveel energie je apparaten eigenlijk verbruiken? We hebben energiemeters die je kunt lenen om hier mee aan de slag te gaan. Dick was nieuwsgierig en leende een set.

Sinds 2012 wonen wij in Assen, in een hoekhuis dat gebouwd is in 1974.  In die tijd was er nog weinig aandacht voor isolatie en energieverbruik. Ons eerste huis in Westfriesland was ook in die tijd gebouwd dus wij wisten wel wat wij op dat terrein konden verwachten.  Na de overdracht van het huis hebben wij eerst een lange tijd uitgetrokken om het naar onze smaak in te richten, te schilderen en te isoleren. De vorige bewoners hadden al de nodige maatregelen getroffen, zo was al het glas vervangen door dubbel glas. Ook had men alle buitenmuren ( 5 cm spouw) laten isoleren met glaswolvezels. 

Van isoleren tot A++

De eerste maatregelen die heb genomen waren het isoleren van beide daken, de kruipruimte laten voorzien van een 35cm dikke laag chips en 12 zonnepanelen installeren. Afgelopen jaar heb ik het dubbelglas in de pui in de woonkamer door HR++glas laten vervangen. In de tussenliggende jaren hebben wij ook de vriezer, wasmachine en wasdroger vervangen, alle met een A+ of A++ label en successievelijk alle lampen voorzien van ledlampen. U ziet al dat wij al jaren bezig zijn om ons energieverbruik zoveel als mogelijk terug te dringen. 

Gasverbruik gehalveerd

Dankzij deze maatregelen hebben wij het gasverbruik kunnen halveren en het stroomverbruik teruggebracht naar een kleine 2400 kWh en dat kunnen verminderen met circa 2000 kWh van onze zonnepanelen.

Gratis energiemeters lenen

Via de app van mijn energieleverancier kan ik wekelijks ons verbruik met daarbij een percentuele verdeling van de stroomafname in groepen als electronica, verlichting, wassen, koelen en vriezen aflezen. Hoewel dat een redelijk inzicht geeft van het verbruik was ik toch benieuwd hoe de apparaten ieder apart presteerden. Toen ik via het mailbericht van het Drents Energieloket zag dat je gratis een drietal energiemeters mocht lenen heb ik daar onmiddellijk op gereageerd en kon ze binnen een week afhalen.

De nieuwe wasdroger was een uitschieter

De meeste apparaten heb ik gemeten over 24 hr maar de grootste energieverbruikers over 48 hr of soms wel over één week. Het overgrote deel van de apparaten bleef keurig binnen het gemiddeld opgegeven verbruik, de grootste uitschieters waren de (nieuwe) wasdroger, waterkoker en de keukenkoelkast. De vaatwasser, die wij maar incidenteel gebruiken, kon ik helaas niet meten omdat de stekker achter het beschot van de keuken zat.

Al met al geeft dit toch een verhelderende blik op je verbruik en biedt  tevens de mogelijkheid om de gebruikte hoeveelheid elektra terug te dringen door of het verbruik te verminderen of een versnelde aankoop van zuiniger apparatuur te overwegen.

Ook hier geldt meten is weten!

Ook een meter lenen?

Zelf aan de slag met meten, met drie meters, een handige brochure en rekenformulieren?

Leen hier een set meters