Aan de slag met je eigen energiemeter

Met de waardebon bepaal jij zelf hoe je jouw tegoed van €50 wilt besteden. Je kunt jouw waardebon bijvoorbeeld gebruiken voor de aanschaf van een energiemeter, zodat je thuis kunt uitzoeken waar je op kan besparen! Let op, de bon is nog geldig tot en met 31 december 2021!

Energiemeter

Wat zijn de energieslurpers bij jou in huis? Met een energiemeter kun je dat  zelf uitzoeken! Op deze pagina vind je een aantal handige tools om jouw energieverbruik zo goed mogelijk te kunnen uitzoeken. Zo download je hier de rekenhulp en het invulblad. Daarnaast hebben we een handige handleiding samengesteld zodat je direct aan de slag kan.

Een gratis meter met jouw waardebon
Bestel met jouw waardebon gratis een energiemeter ter waarde van €23, bijvoorbeeld via EnergiebespaarshopBen je je waardebon kwijt? Vraag je persoonlijke code dan gemakkelijk opnieuw op door hier te klikken.
Klik hier voor meer info over de waardebon actie.

Vragen? Je mag het Drents Energieloket altijd bellen op 085 – 792 01 58

Handleiding Energiemeter

Handleiding Energiemeter

Rekenhulp

Rekenhulp

van minuut naar uur

Invulformulier

Invulformulier

Vul online in en laat de computer het rekenwerk doen!

Stopcontacten in een inbouwkeuken

Soms is het gebruik van de meter simpeler gezegd dan gedaan. Dat kan komen doordat je niet weet waar je de stopcontact zit waar de stekker van het apparaat in zit. Dit is bijvoorbeeld bij de inbouwapparatuur van de keuken best even zoeken. Meestal zit het stopcontact in een kastje naast of boven het apparaat. Soms zit het stopcontact achter de plint onder de keukenkastjes.

Meer weten over W, kWh en de meter

W = watt. Dit is wat een apparaat op dat moment gebruikt.
Bij sommige apparaten is dit aldoor bijna hetzelfde getal; zoals bij de pomp van de vloerverwarming of een lamp. Als je Watt bij een computer meet, dan verandert het aantal Watt steeds; afhankelijk van de activiteiten van de computer. Bij apparaten met een constant aantal Watt ben je snel klaar met meten: als W = 3, dan verbruikt dat apparaat in een uur 3Wh (3watt x 1uur) en dat is gelijk aan  0,003kWh (3Wh/1000). Bij apparaten waar het aantal Watt wisselt, moet je langer meten en gebruik je op de energiemeter MODE ‘TOTAL kWh’.

V = volt. Dit is de spanning op het stopcontact.
In Nederland is dit rond de 230V.

TOTAL kWh = totaal aantal kilowattuur. Dit is de hoeveelheid energie die in de totale meting is verbruikt. 
Bij apparaten die niet steeds hetzelfde aantal watt gebruiken, gebruik je deze instelling. Geeft de energiemeter TOTAL kWh  = 5,00 na 2 uur meten dan betekent dit dat elk uur dat je het apparaat aan hebt staan het apparaat  2,5kWh (5kWh ÷ 2 uur ) gebruikt.

TOTAL € = totale aantal euro’s.  Dit is dus wat de verbruikte energie tijdens de hele meting kost.
De kosten staan standaard ingesteld op € 0,20 per kWh. De prijs die jij betaalt is terug te vinden op de rekening van je energieleverancier. 

€ kWh = euro’s per kilowattuur. Dit is de prijs per kWh die ingesteld is in de energiemeter.
Kijk op de rekening van je energieleverancier wat jij per kWh betaalt.
Als je wilt, kun je de prijs in de energiemeter  veranderen, voordat je een meting doet: Houd de MODE-knop 3 seconden ingedrukt. Voer het juiste cijfer in met de UP-knop (B). Druk op de MODE-knop om van hele euro’s naar tienden en centen te gaan. Sla de ingevoerde prijs op door de MODE-knop 3 seconden in te drukken.

Na resetten onthoudt de energiemeter de prijs die je als laatste hebt opgeslagen.