Altijd warme voeten én geld besparen!

Als je je vloer laat isoleren zal de energierekening meteen omlaag gaan. Er gaat namelijk een hoop warmte verloren via de vloer. Maar waar begin je? Hoeveel kost het? En wat levert vloerisolatie je op? Wij gingen op onderzoek uit en vertellen je alles wat je moet weten over het isoleren van je vloer! Wil je aan de slag? De voucher t.w.v €50,- mag zowel worden uitgegeven aan isolatiemateriaal, als aan bedrijf die de isolatie plaatst!

Bekijk alle producten

Alles over vloerisolatie

De opbrengsten en kosten op een rijtje

Het verschilt natuurlijk per woning, en per huishouden hoeveel geld je kunt besparen met vloerisolatie.

  • Woon je in een hoekwoning, dan bespaar je gemiddeld zo’n € 210,- per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Dit kun je laten doen door een bedrijf voor zo’n €1500,-, of je kunt het zelf doen. Aan het materiaal ben je dan ongeveer €800,- kwijt. Daarbij komt dat je per jaar gemiddeld 500 kilo CO2 zult besparen!
  • Woon je in een tussenwoning, dan bespaar je €200,- per jaar, kost het je eenmalig zo’n €1400,- om te laten plaatsen, en bespaar je zo’n 470 kilo CO2.
  • Woon je in een twee-onder-een-kap, dan bespaar je €270,- per jaar, kost het je eenmalig zo’n €1600,- om te laten plaatsen, en bespaar je zo’n 600 kilo CO2.
  • En woon je in een vrijstaand huis, dan bespaar je €400,- per jaar, kost het je eenmalig zo’n €2800,- om te laten plaatsen, en bespaar je zo’n 950 kilo CO2.
    Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3, bron: Milieucentraal. 
Manieren van isoleren

Er bestaan veel soorten vloer- en bodemisolatie, dat komt omdat er veel soorten woningen zijn, met verschillende soorten vloeren. Het is dus, voordat je begint met het kiezen van isolatiemateriaal, belangrijk om te weten wat er onder jouw vloer zit. Sommige huizen hebben kruipruimtes van een meter, andere woningen hebben 35 centimeter, en oude boerderijen hebben soms onder de vloer slechts beton op zand.

Kruipruimte van meer dan 35 cm
Het meeste opbrengsten heb je van vloerisolatie die direct tegen de onderkant van je vloer is geplaatst. Dit kan echter alleen als je een kruipruimte hebt die diep genoeg is om onder je vloer te gaan liggen. Anders is het onmogelijk het isolatiemateriaal goed aan te brengen. Je kunt kiezen uit meerdere materialen; zoals platen van EPS, kurk, hout, vlas of schuim. Maar ook thermokussens, glas- of steenwol zijn materialen om je vloer mee te isoleren. Voor alle doe-het-zelfers; isolatiemateriaal aanbrengen onder de vloer kun je redelijk gemakkelijk zelf doen! Dat scheelt een hoop kosten.

Kruipruimte van minder dan 35 cm
Heb je een ondiepe kruipruimte, en is uitgraven geen optie? Dan kun je het beste gebruik maken van bodemisolatie. Deze isolatie ligt op de bodem van je kruipruimte, in plaats van aan de onderkant van de vloer. De isolatiewaarde is hierdoor iets lager. Met een slang worden kleine piepschuimen bolletjes in de kruipruimte gespoten. Als je een kruipluik hebt gebeurt dat via die ingang, maar bij het ontbreken van een luik kan er een tijdelijk gat in de muur worden gemaakt.

Betonnen ondervloer
Heb je geen kruipruimte, of een erg lage kruipruimte, en is de ondervloer van beton? Dan is er de mogelijkheid om isolatie aan te laten brengen op de bovenkant van het beton. Hierbij wil je natuurlijk materiaal dat niet te dik is, maar wel een hoge isolatiewaarde heeft. 6 cm met Rc-waarde 2,3 is bijvoorbeeld prima. Boven het isolatiemateriaal leg je platen van zo’n 2 centimeter dik, en daar weer bovenop komt je parket, vloerbedeking, laminaat of tegels.

TIP: Gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel en schapenwol zijn beiden isolatiematerialen die slechter zijn voor het milieu dan andere materialen. Probeer deze dus te vermijden. Bedenk je wel; isoleren is altijd een groot voordeel voor het milieu. Het feit dat je isoleert heeft een grotere impact dan waarmee je isoleert. Maar als je tocht kunt kiezen…

Milieucentraal heeft alle soorten materiaal, diktes, kosten en isolatiewaardes voor je uitgeschreven. Je vindt de informatie op deze pagina. 

Subsidies en leningen voor het isoleren van je vloer

  • Isolatiesubsidie SEEH (tot eind 2020 extra subsidie!) Met ingang van 15 augustus 2019 is de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning (SEEH) weer opengesteld. Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je twee isolerende maatregelen treft aan dak, muur, vloer of ramen. Je vraagt de subsidie aan nadat je de twee isolerende maatregelen heeft laten uitvoeren door een erkend isolatie bedrijf (of bedrijven). U kunt een subsidie per vierkante meter isolatie of isolerend glas krijgen. Voor de vloer is dat €7 per vierkante meter. (Tijdelijk tot eind 2020 zelfs meer!) Kijk op de website van het Drents Energieloket voor meer info.
  • Duurzaamheidslening. Een andere mogelijkheid is het nemen van een lening. Denk bijvoorbeeld aan de Duurzaamheidslening. Hiermee kun je energiemaatregelen in je woning financieren. De voorwaarden en rentetarieven kunnen per gemeente verschillen. Kijk op de website van het Drents Energieloket voor meer informatie. 

Pia koos voor vloerisolatie!

De woning van Pia Bronsveld is sinds een paar maanden voorzien van vloerisolatie, een hoogrendementsketel en zonnepanelen. En dat bevalt. “We hadden dit veel eerder moeten doen.”
De woning van Bronsveld is gebouwd in 1929. “De muren waren al redelijk goed geïsoleerd. We hadden ’s winters alleen zo’n last van een koude vloer. Daar wilden we wat aan doen.” Behalve vloerisolatie stonden ook zonnepanelen op het verlanglijstje van Bronsveld. “We hebben zelf best een ‘groene’ instelling. Dat wilden we ook vertalen in ons huis.Lees het hele gesprek met Pia hier. 

Ben je benieuwd of het nemen van vloerisolatie ook een slimme besteding van je geld is op langere termijn? Milieu Centraal een handige rekenmethode online gezet. Uit die tool blijkt dat, wanneer je nu je vloer laat isoleren, je winst over 25 jaar vergelijkbaar is met een rente van maar liefst zeven procent op je spaarrekening!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden