Tips van Elke om duurzaam te leven met kinderen

Elke, blogster en moeder van Gijs en Luuk, schrijft op haar website over haar leven als moeder in Drenthe. De leuke uitjes, knutsels die ze maakt en tips. Deze week schreef ze tips voor duurzaam leven met kinderen!

Ik probeer het écht! Duurzaam leven met mijn kinderen dan. Maar vind het zo moeilijk om het goed te doen en echt het verschil te maken. Gelukkig kom je met een paar kleine aanpassingen al een heel eind.

Het is zo makkelijk

We zijn zo gewend aan ons snelle leven. Handig die plastic zakjes, de verwarming doen we bij kou zo makkelijk iets warmer en kleine stukjes in de auto zijn soms gewoon makkelijk. Je wil misschien wel duurzamer leven, maar waar begin je? Je hoeft niet meteen een compleet ecologisch huis neer te zetten of te investeren in een zonnepark. Maar juist die kleine dingen kunnen al het verschil maken. Helemaal als we allemaal een beetje doen.

Besparen in de keuken

In de keuken ben ik bezig om echt te verduurzamen. Ja ja, deze ‘hippiemommy’ heeft haar eigen groentetuintje, gaat elke week met herbruikbare zakjes naar de markt en gebruikt in plaats van folie bijenwasdoeken. Vind je dat nou gelijk een beetje overdreven? Maak dan voor dat je boodschappen doet een boodschappenlijstje. Zo weet je precies wat je in huis moet halen en koop je niet te veel. 1 soms 2 keer in de week houden wij een kliekjesdag. Alles wat die week over is gebleven komt voorbij. Soms kook ik er nog iets bij als het nodig is. Maar zo gooi je niks weg wat gewoon goed is. Als je ook nog eens per week een maaltijd vervangt door een vegetarische maaltijdben je niet alleen goed bezig voor het dierenwelzijn maar ook voor het milieu.

Al best lekker bezig

Eigenlijk hebben we in het huis al best veel duurzame keuzes gemaakt. Als ik het zo op een rijtje zet ben ik best al wel trots op ons. We hebben al spouwmuurisolatie, zonnepanelen en dakisolatie aangebracht. En dat allemaal in de laatste 3 jaar. Waar we winst kunnen halen is juist in de kleine dingen. Denk aan een waterbesparende douchekop of tochtstrips. Dat laatste hebben we sinds kort van het Drents energieloket gekregen. We denken vaak heel groot en ingrijpend maar die kleine dingetjes hebben vaak al heel veel effect in huis. En dat is dan niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Helemaal met de actie van het Drents Energieloket. Via www.haaldewarmteinhuis.nl kunnen alle huiseigenaren een persoonlijk tegoed verzilveren van €50,-. Dit tegoed kun je besteden aan allerlei hulpmiddelen om iets duurzamer bezig te zijn. Geen addertje, gewoon bestellen!

Duurzaam naar school

Leven met kinderen kan natuurlijk ook met het oog op milieu. Juist die kleine dingen kunnen echt een verschil maken. In plaats van een plastic zakje en pakje drinken kun je een broodtrommel en beker meegeven. Als je bedenkt hoe zo’n bult afval dat in een jaar scheelt. Ja, ik ben visueel ingesteld, ik zie het letterlijk voor me haha. Ga eens op de fiets naar school in plaats van in de auto, speelgoed van Marktplaats en ga naar de bieb in plaats van het kopen van nieuwe boeken. Eigenlijk kan het best makkelijk hè. Als iedereen nou gewoon een paar kleine dingetjes doet dan wordt de wereld alleen maar beter.

Tweede leven

Ik ben Elke. Mamablogger uit Drenthe. Ik ben 31 jaar oud en moeder van Gijs ( 2015) en Luuk (2020).  Via mijn blog Elkeblogt vertel je over mijn leven als moeder, de leukste uitjes in onze oerprovincie Drenthe en gebruik mijn 12 jaar aan ervaring in het onderwijs voor de leukste knutsels en activiteiten. Veel plezier bij het lezen ? Daarnaast vind je mij ook op Instagram en Facebook!

Direct naar de blog van Elke