Op energie-ontdekkingstocht met Lillian en Job

Hilde, moeder van Lillian en Job tovert haar oude schuur om tot een duurzaam, paradijs met een zo laag energierekening. Haar kinderen helpen een handje mee, en gingen afgelopen week op zoek naar energiesluipers in huis.

Ik wilde er vroeger nooit iets mee te maken hebben, die geitenwollen sokken opvoeding van mijn ouders. Toch keerde ik uiteindelijk terug naar wat ik ooit geleerd had. Want zo gek was het eigenlijk helemaal niet waar mijn ouders voor stonden. Inmiddels ben ik zelf moeder en merk ik dat ook ik bewustwording doorvoer in mijn opvoeding. Ik laat ze zo veel mogelijk meehelpen in-en om huis zodat ze leren dat niets vanzelf gaat.

Dat het soms best lastig is om je kinderen te laten begrijpen dat je beter de deur dicht kunt doen of de kraan uit kan zetten tijdens het tandenpoetsen, weten vast meer ouders. Hoe vaak moet je wel niet blijven zeggen “Jongens, licht uit op de gang! Weten jullie wel wat dat kost?” Dat laatste blijft echter iets ontastbaar, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Want hoeveel kost dat eigenlijk?

Samen op ontdekkingstocht

Van het Drents Energieloket kregen we onlangs een energiemeter. Dit is een super handig apparaatje waarmee je het stroomverbruik van al je apparaten in huis kan meten. Met z’n drietjes, en gewapend met de meter, zijn we op ontdekkingsreis gegaan door het huis. Alle apparaten hebben we even aan de energiemeter gekoppeld. Als eerst was natuurlijk de kerstboom aan de beurt. Wat meteen opviel was dat de oude verlichting 4x meer stroom (en dus geld) verbruikte dan de nieuwe lichtjes. De broodrooster spande met zijn 900W de kroon.

Wat ik zelf erg interessant vond is dat je met de meter ook samen kunt berekenen wat de kosten van alle apparaten zijn per uur. Zo ben je wat bewuster van het stroomverbruik van de televisie, dat lampje naast het bed dat altijd aan staat en de computer die nooit iemand uit zet.

Straks kost de stroom niks meer

Die broodrooster dan toch maar even de kast in? Straks hoeven we daar niet meer over na te denken. We wonen namelijk in een boerderij die we op dit moment aan het verbouwen zijn. Dit pakken we zo grondig aan dat hij straks, als alles klaar is, qua isolatie en energiekosten niet meer onderdoet aan een nieuwbouwhuis. We zijn al aardgasloos en maken gebruik van een pelletkachel, warmtepomp en zonnecollectoren voor het warme water. Op ons verlanglijstje staan zonnepanelen, maar daarvoor moet eerst het dak van de schuur vervangen worden. Het volgende project.

Besparen door hergebruik

Alles hebben we (met hier en daar hulp) zelf geïnstalleerd en gebouwd om kosten te besparen. Veel materialen zijn hergebruikt en we hebben het geluk dat er nog oude elementen zoals de gebinten bewaard zijn gebleven zodat het nog de oude uitstraling heeft.

Dat hergebruik komt ook terug in de rest van ons huis. Ik hou namelijk enorm van een wisselend interieur, maar ik heb niet het budget om telkens nieuwe spullen te kopen. Dus wat doe je dan? Eerst het oude verkopen en zo steeds een nieuw interieur aanschaffen. De meeste meubelen in ons huis zijn dus te koop want dan kan ik weer wat anders zoeken in de kringloopwinkel of op marktplaats. Je zal niet snel iets nieuws vinden bij ons. 

Maar hoe vaak ons interieur ook wisselt, één ding zul je altijd terug zien. Want naast mijn bewuste opvoeding heb ik ook de voorliefde voor schapenvachten van mijn moeder mee gekregen. Die vachten zijn zelfs mijn werk geworden. En ook die vachten zijn hergebruikt, want zo’n vacht is een restproduct dat anders weggegooid zou worden. Eerst hielden ze een schaap warm, en nu ons! De thermostaat hoeft hier dus nooit hoog te staan. 

Duurzaam voor Lillian en Job

Ook al weten we dat we de duurzame materialen waar mee we bouwen niet meteen terug kunnen verdienen door lagere energiekosten, we weten wel dat wij bijdragen aan een stukje milieu waar onze kinderen het straks mee moeten doen. Als wij een klein steentje bij kunnen dragen aan hun toekomst, doen we dat graag!


Op www.haaldewarmteinhuis.nl/energiemeter kun je documenten downloaden die je helpen bij het gebruik van de energiemeter. Zo staat er een handig rekenformulier om samen met je kinderen in te vullen en een gebruiksaanwijzing voor het instellen van de meter. De meter is makkelijk in te stellen en hoeft daarna alleen maar tussen het stopcontact en het apparaat gestopt te worden. Je kan vervolgens niet alleen zien hoeveel KWh je gebruikt, maar ook de kosten per uur. (Deze kan je vinden op de rekening van je energieleverancier en is dus bij iedereen verschillend).

Tweede leven

Ik ben Hilde, drijvende kracht achter de Bonte Bedoeling. Ik ben trotse mama van Job en Lillian en heel gelukkig getrouwd met Harm. De Bonte Bedoeling is ontstaan vanuit een passie voor kringloopgeluk, vintage spulletjes, streekproducten en schapenvachten. Deze passie wil ik graag met jullie delen op deze manier. Het liefst geef ik iedereen een persoonlijk advies. Geen mens of wens is immers hetzelfde, ik luister graag. Kom langs op onze boerderij of volg ons op Instagram!

Naar de website van Bonte Bedoeling