Margriet combineert duurzaam wonen met haar liefde voor interieur

Interieuradviseur Margriet verhuisde, na jarenlang in Friesland te hebben gewoond, in 2018 naar Drenthe. In haar gezellige, kleurrijke huis schreef ze een stukje voor het Drents Energieloket waarin ze vertelt dat duurzaam wonen ook in kleine stapjes kan en helemaal niet ingewikkeld en duur hoeft te zijn.

Het Drents Energieloket vroeg mij om iets te schrijven over duurzaam wonen. ‘Hoezo ik?’, dacht ik gelijk. ‘Ik ben echt niet een voorbeeld te noemen als het gaat om duurzaam wonen, toch? Ik heb niet eens mijn eigen moestuintje en ik ben ook niet echt een natuurtalent in het afval scheiden.’ Maar toen ik er over nadacht begon ik in te zien dat we, misschien ongemerkt, wel degelijk aan duurzaam wonen doen.

Nee, ik ben geen lichtend voorbeeld, maar mag jullie wel wat vertellen over de kleine aanpassingen die wij al in huis hebben gedaan. Misschien kan het je inspireren of denk je: ‘Aha, ik ben toch ook al duurzaam bezig!

Een huis met label B

Toen we in 2018 ons huis kochten waren we niet per se op zoek naar een duurzame woning maar we waren wel blij toen we ontdekten dat het huis al energielabel B had. Dit label is voornamelijk te danken heteluchtsysteem. Daardoor is ventilatie en isolatie in ons huis goed geregeld. Ook wordt het snel lekker warm, een groot voordeel voor een koukleum als ik. Dat was een goede start, maar we hebben plannen om ook de rest van het huis te verduurzamen.

Zo denken we aan het plaatsen van zonnepanelen, een groen dak en zonwering als hulpmiddel tegen de hittegolven. Volgend jaar willen we ook onze keuken aanpakken. Dat wordt zeker eentje met inductie kookplaat. Dit zijn echter grote projecten en daar moet je eventjes voor sparen. Maar wist je dat je ook in kleinere, goedkopere oplossingen kunt denken en daarmee toch duurzaam kunt zijn?

Kleinere, goedkopere oplossingen

We hebben na de verhuizing bijna overal led verlichting geplaatst. Voornamelijk omdat het beter is voor het milieu. Maar daarnaast kost het ook minder energie en gaan ze veel langer mee dan gloeilampen. Dikke vette plus! Ik mocht van het Drents Energieloket de laatst overgebleven lampen in huis zonder led verlichting van nieuwe en mooie led lampen voorzien. Deze komen tegenwoordig in mooie warm witte ‘gold‘ kleuren. Geen koel tandarts-wit licht meer dus. Een aantal lampen hebben we van timers voorzien. Dan vergeet je nooit meer een lamp uit te doen. Super handig!

Naast led lampen maken we ook gebruik van stand-by-killers, want via de stand-by stand verbruik je stiekem meer energie dan je zou denken. Er is ook een slimme thermostaat geplaatst. Deze hebben we afgesteld op ons leefpatroon in huis. Maar je kan natuurlijk ook zelf je verwarming wat lager zetten als je voor langere tijd het huis verlaat. Dit heeft al effect op je rekening als je langer dan 4 uur weg bent.

Toch best duurzaam?

Misschien denk je nu wel: ‘Ik ben toch wel best duurzaam bezig.’ Of mogelijk heb je leuke tips gezien waar je direct mee aan de slag kan. Je ziet: het hoeven niet altijd enorme aanpassingen te zijn. Stapje voor stapje komen we er wel. Simpele keuzes en kleine oplossingen maken op den duur een groot verschil!

Veel succes!
Groetjes Margriet

Duurzaam interieur

Ik heb een passie voor interieur en styling. Ik ben veel bezig met het inrichten van mijn huis. Vandaar ook mijn interieuraccount Meira.athome op Instagram. Hier deel ik mijn huis en een stukje van mijn leven met vele andere interieurliefhebbers. Het liefst loop ik elke week te schuiven met de meubels en plak of schilder ik regelmatig iets anders op de muren. Wist je dat je ook in je interieur veel duurzame keuzes kunt maken?

Het begint al met recyclen. Wil je verbouwen? Verdiep je dan eens in gebruikte bouwmaterialen. Ook kan je natuurlijk Marktplaats afspeuren. Voor een nieuwe vloer kan je voor een duurzame en milieuvriendelijke (co2 neutraal) marmoleumvloer kiezen. In allerlei kleuren beschikbaar. Betonlook? Check! Tegelpatroon? Check! De wanden schilder je met duurzame, ecologisch verf. Of nog beter met kalkverf, gemaakt van 100% natuurlijke mineralen. Liever behangen? Google dan een op natuurlijk kurk- of bamboebehang. Voor meubels zoals bijvoorbeeld een bank kan je tegenwoordig kiezen voor een ecologisch leer, of bekleding gemaakt van PET flessen.

Verschillende meubels haal ik van Marktplaats. Een tweede ronde is vaak echt nog prima te doen! Bovendien kan je alles naar je eigen smaak aanpassen met een nieuw kleurtje. Doe hetzelfde met accessoires. Die shop je gewoon bij de kringloop. Heerlijk snuffelen tussen ‘schatten’ van vroeger. En voila, zo creëer je je eigen duurzame maar vooral originele interieur!

Ga naar de Instagram van Margriet