Interieurstyliste Shirley verduurzaamt haar boerderij in stapjes

Shirley verhuisde zo’n 2 jaar geleden naar een oude boerderij in Drenthe. Die is al mooi, en via Instagram kun je volgen hoe ze hem telkens nóg mooier maakt. Deze week kun je lezen hoe ze hem naast mooi ook nog een duurzaam maakt!

Het Drents Energieloket heeft me gevraagd om het besparen van energie onder de aandacht te brengen. Best ingewikkeld, want waar doe je goed aan als je energie wilt besparen?

In 2018 kochten wij een boerderij. Die was grotendeels goed verbouwd, maar er blijven altijd plekken over die qua energie aandacht verdienen. Daar willen we graag wat aan doen, maar waar begin je? Ik denk al vrij snel aan zonnepanelen (niet mooi op een rieten kap) of een zuinigere cv-ketel, maar dat zijn allemaal dure investeringen.

Kleine aanpassingen

Toch kan je ook al besparen met een aantal kleine aanpassingen. Toen we hier bijna drie jaar geleden kwamen wonen, hebben we waterbesparende kranen en douchekoppen geplaatst. De radiatoren waren gelukkig al voorzien van thermostatische kranen. Vorig jaar heb ik tochtstrips geplakt tussen alle ramen en deuren en hebben we alle lampen voorzien van ledlampen.

En dan?

In september hebben alle inwoners van Drenthe een folder in de brievenbus gekregen van het Drents Energieloket. Hierin staan allerlei tips over welke energiebesparende klussen je kunt doen in huis en er zit zelfs een waardebon in van € 50,00 om je daarbij op weg te helpen. Maar veel producten hadden wij al in huis. Tochtstrips, check. Ledlampen, check. Zuinige kranen, check.

Wat blijft er dan nog over aan kleine maatregelen? Afgelopen week heb ik radiatorfolie achter de radiatoren geplakt. En we merken het gelijk, de warmte voelen we nu veel beter in huis. Er ontsnapt veel minder warme lucht naar buiten via de buitenmuur, dus de cv-ketel hoeft minder hard te stoken. En dat is toch weer een fijne besparing.

Zo zie je, er is altijd wel iets in huis waar je verbeteringen kunt doorvoeren! Net zoals je aan je interieur ook altijd dingen mooier kan maken. Lees onderaan deze pagina hoe ik dat doe!

Voor nu, heel veel succes met klussen en besparen!

Groetjes, Shirley

Tweede leven

Als interieurstylist hou ik er ook erg van om niet zomaar alles nieuw te kopen. Hoe leuk is het om meubeltjes een tweede leven te geven. Ik loop geregeld even bij de kringloop binnen en gelukkig hebben opa’s en oma’s ook veel leuks nagelaten. Ook gebruik ik het liefst kalkverf in huis of op meubels, of op zijn minst verf op waterbasis. Kalkverf is heerlijk om mee te werken en je krijgt er een prachtige uitstraling van.

Tips nodig om meubels een tweede leven te geven? Je ziet regelmatig creatieve voorbeelden op mijn instagram-account: @wonenop1

Ga naar de Instagram van Shirley