Debbie ging aan de slag met de waardebon

Debbie geeft via haar blog Look for Stars een kijkje in het leven van haar en haar bijzondere gezin. Haar oudste zoon heeft een verstandelijke beperking en autisme, de jongste is hoogbegaafd. Door verhalen uit haar dagelijks leven te delen hoopt ze anderen te inspireren duurzamer, gezonder en groener te leven. Maar vooral hoopt ze mensen te laten zien dat het belangrijk is om naar de lichtpuntjes die er zijn te kijken, want die zijn altijd wel te vinden!

De radiatorfolie was zo’n logische keuze dat ik er spijt van heb het niet jaren eerder gedaan te hebben. Ik dacht namelijk dat het een behoorlijk ingewikkelde klus was maar dat viel dus reuze mee.

Als je ook in Drenthe woont en een eigen huis hebt heb je, als het goed is, ook een waardebon ontvangen van €50,- van het Drents Energieloket. Een subsidieregeling waarop je aanspraak kunt maken als je energiebesparende maatregelen neemt voor je woning. Dat kunnen eenvoudige items zijn, zoals radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of ledlampen. Maar je kunt ook grotere stappen nemen door een thermostaatknop op je radiator zetten, een slimme thermostaat te
nemen of door extra isolatie aan te brengen.

 

Doe het zelf

Natuurlijk kun je er voor kiezen het door een bedrijf te laten uitvoeren, maar veel klusjes kun je ook prima zelf uitvoeren. Ik heb gekozen voor: radiatorfolie, tochtstrip en kozijnfolie.
Alle items heb ik online besteld bij bol.com, heel handig in deze tijd. Ik wilde het bij de plaatselijke bouwmarkt halen, maar daar was het niet op voorraad en niet te bestellen, check zeker van te voren even de voorraad online om niet voor niets heen te rijden, scheelt frustratie.

 

Radiatorfolie

De radiatorfolie is eenvoudig op maat te knippen. Je bevestigt het aan de achterzijde van de radiator met magneetstrips, zo trekt de warmte niet de buitenmuur in maar komt het de woonkamer in. Dat scheelt dus gasverbruik en stookkosten.
Conclusie: aanrader; niet duur (€20,- voor 50×500 cm) en met een kwartier per radiator werk ook zo klaar.

 

Kozijnfolie

De kozijnfolie heb ik gebruikt op 3 ruiten met enkel glas. We hebben in de gang naast de voordeur en het ruitje in de deur enkel glas. Door kozijnfolie op het kozijn te plakken isoleer je het door het laagje stilstaande lucht tussen het raam en de folie. Het effect zou moeten zijn als dubbel glas.

Het aanbrengen was een behoorlijke klus en ging niet in een keer goed, ik heb tot twee keer toe opnieuw moeten beginnen omdat ik een gat brandde in het plastic met het heteluchtpistool. Maar het is gelukt! Vriendlief’s reactie op het resultaat: “Het is net alsof de ramen nu vies zijn”. Je kijkt er inderdaad iets doffer in nu. En de folie is erg dun, ik vrees dat het niet een lang leven beschoren is met drukke kinderen en katten. We zullen zien.
Conclusie: Matig enthousiast. Kosten: €20,- voor 4 x 1,5 m en €15,- voor 1,5 x 1,7 m. Veel werk voor iets wat nogal teer aanvoelt en zo stuk kan zijn. Beter is het om enkel glas te vervangen voor dubbel glas denk ik.
Tochtstrip 
Op de deur naar de gang heb ik een tochtstrip geplaatst. Ik stook namelijk alleen maar beneden, boven heb ik de verwarming uit staan en staan de ramen standaard op een kiertje. Het is zonde als de warmte uit de woonkamer wegstroomt naar de gang en bovenverdieping, dus is een tochtborstel een heel eenvoudige energiebesparing. Ook hebben we nu geen last meer van koude tocht uit de gang wanneer we aan de eettafel zitten. De borstel is eenvoudig op maat te knippen met een knijptang, je bevestigt het simpel met de dubbelzijdige tape op de strip.
Conclusie: Aanrader. Kosten: €17,- voor een strip van 1 meter (ze zijn goedkoper te vinden in de bouwmarkt). Heel simpel aan te brengen en direct resultaat. Om op elke deur met een kier eronder te plaatsen, ook (of juist vooral) op buitendeuren.
En jij? 

Welke energiebesparende maatregelen heb jij genomen met de waardebon? Of was je er nog niet aan toe gekomen? Doe het nog snel, nu het nog kan.Voor inspiratie en informatie hoe het ook al weer zat met de waardebon kun je hier terecht. Wist je dat je ook een energiebespaarbox kunt bestellen van je waardebon? Handig als je nog niet precies weet wat je wilt doen. Deze tekst komt van de blog Look for stars van Debbie. Debbie is ook te vinden op Facebook en Instagram!

Duurzaam in donkere dagen

Debbie: “In deze donkere dagen probeer ik energie te besparen door alleen de kamer waar we zijn te verlichten en de verwarming niet extra hoog te zetten maar max. op 19 graden te hebben. Als ik het dan wat koud krijg doe ik een vest aan of een deken over als ik op de bank zit. En alle 4 dragen we graag pantoffels in huis, dat helpt ook natuurlijk. Ik verwarm alleen beneden, boven staan de radiatoren uit. Ik vind het prettiger slapen in een koele slaapkamer, dus is het onnodig boven de verwarming aan te hebben.”
En wat ze ook nog even wil meegeven voor iedereen die de bon nog op de koelkast heeft hangen: “Voor de twijfelaars: Gewoon doen! Met de waardebon koste het je slechts je tijd en anders is het een mooi zetje naar de duurzame keuze waar je toch al over twijfelde. Bij twijfel wél doen.”
Naar de blog van Debbie