Test wat jouw grote energieslurpers zijn

Wat zijn de energieslurpers bij jou in huis? Met een energiemeter kun je dat gemakkelijk zelf uitzoeken. Op deze pagina leggen we je uit wat een energiemeter precies is, en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Zin gekregen om aan het meten te slaan? Met jouw waardebon, die elke woningeigenaar in Drenthe kan verzilveren, kun je gratis een energiemeter aanschaffen!

Over het algemeen kun je zeggen dat een apparaat wat de hele dag aan staat meer energie gebruikt dan een apparaat dat maar een uurtje per dag aan staat. Ook een apparaat dat verwarmt of koelt zoals de vriezer, gebruikt meer energie dan een apparaat dat alleen beweegt (zoals een ventilator).

Een energiemeter

Wat is dat?

Een energiemeter is bedoeld om inzicht te krijgen in het elektriciteitsverbruik van apparaten in jouw huis. Wat zijn de grootste energieslurpers en gebruikt een apparaat ook energie als het uit staat? Dat meet je met een energiemeter. Zo’n meter stop je in het stopcontact, waarna je de stekker van het apparaat dat je wilt meten, in de energiemeter stopt. Zo meet hij in feite de stroom die er doorheen stroomt. Op het scherm verschijnt na een tijdje precies hoeveel het apparaat verbruikt!

Waarom?

Als je precies weet hoeveel stroom een apparaat gebruikt, kan dat je aan het denken zetten. Moet je die oeroude koelkast niet eens vervangen voor een zuiniger model? Of moet die extra vriezer in de berging écht het hele jaar aan staan? Misschien schrik je wel, hoeveel stroom er toch nog door jouw computer wordt gebruikt terwijl hij in stand-by modus staat. Wat levert het op en wat kost het?

Hoe werkt het?

Een energiemeter meet het aantal kilowattuur (kWh). Door bijvoorbeeld te meten hoeveel kWh je vriezer gebruikt in 1 dag, kun je heel makkelijk uitrekenen wat de vriezer jou per jaar aan energie kost. Daarvoor doe je het aantal kWh van 1 dag, keer de prijs van energie (dat is gemiddeld zo’n €0,20 per kWh.) en dat doe je keer 365 (want zo veel dagen zitten er in een jaar).  Op jouw energierekening zie je staan hoeveel jij voor 1 kWh moet betalen.

Schaf gratis een meter aan!

Met de waardebon, die iedere woningeigenaar in Drenthe heeft ontvangen, kun je voor €50,- aan energiebesparende producten aanschaffen. Dat kunnen ledlampen en radiatorfolie zijn, maar ook een energiemeter!

Ben je je bon kwijt? Vraag jouw persoonlijke code dan hier op.
Meer over de bon? Klik dan hier!

Hoe bespaar je energie?

Je kunt op verschillende manieren energie besparen.

  • Bij de aankoop. Tegenwoordig hebben alle elektrische apparaten en lampen een label op de zijkant. Hier wordt aangegeven hoe zuinig het product is. Een A++ is de meest zuinige variant. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik in kWh per jaar aangegeven. (Op 1 maart 2021 krijgen apparaten zoals vaatwassers, koelkasten, wasmachines, vriezers en beeldschermen een nieuw energielabel. De labels nu gaan van A+++ tot en met D. Mensen vinden de plusjes echter verwarrend, dus die bestaan straks niet meer. Het nieuwe label gaat van A t/m G lopen.)
  • Vervang oude modellen. Een oude koelkast of wasmachine heeft vaak een veel lager energielabel. Het is misschien even prijzig om ze te vervangen voor een nieuwer model, maar uiteindelijk kan het enorm veel schelen op je energierekening!

  • Gebruik je apparaat efficiënt. Zo is 1 keer de was doen met een volle trommel veel zuiniger dan 2 keer met een lege trommel. Spaar je was en afwas op. Laat restjes van het avondeten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet, en ontdooi producten uit de vriezer in je koelkast in plaats van op het aanrecht.
  • Stop met Stand-bye. Vooral bij oude apparaten kan dit erg veel schelen. Soms moet je de stekker uit het stopcontact trekken of een stekkerdoos met aan/uit schakelaar gebruiken.

Door te meten welke apparaten het meeste stroom verbruiken kun je kiezen met welke aanpassingen in huis je meteen heel veel stroomt zal besparen in de toekomst.

Je kunt er ook een wedstrijdje van maken! Wie in huis verbruikt het meeste stroom? Is het je puberdochter die uren met de föhn en krultang in de badkamer aan de slag is, de spelcomputer van je jongste zoon, het aquarium van je vriend, of de taartenbak-hobby van je vrouw?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden