Challenge: Kies Koud

Durf jij het aan? Zeven dagen koud douchen; voor een gezonder lichaam én een flinke besparing op je energierekening!

Ze zijn er echt; mensen die ’s ochtends de koude kraan opendraaien en onder een douche van 10 graden gaan staan. Dat dat steeds vaker gebeurt is wellicht te wijden aan de hype die is ontstaan rondom Wim Hof, ook wel bekend als “The Iceman”. Deze Nederlander zwemt met groot gemak tussen ijsschotsen op de de Noordpool en wandelt ’s winters in zijn zwembroek naar besneeuwde bergpieken.  

Of het nou met Wim Hof te maken heeft of niet; het lijkt gezond te zijn voor je lichaam. En daarnaast is er een niet te ontkennen feit; het bespaart je een hele hoop geld! Daarom dagen wij jou uit om mee te doen en de zomer af te sluiten met onze Kies Koud Challenge!

Doe mee!
Als jij het aandurft kun je je tot en met zondag 12 september aanmelden om mee te doen. Houd jij het zeven dagen vol om elke dag een koude douche te nemen? Dan maak je kans op het fantastische boek “Een goede gids”.

Wanneer?
De challenge start op dinsdag 14 september en duurt een week; precies tot en met de laatste dag van de zomer. Tijdens de zeven daagse challenge ontvang je elke dag een bericht met daarin tips en info over koud douchen. Na zeven dagen zijn we benieuwd wat het jou heeft opgeleverd. Het leukste antwoord wint hét handboek over duurzaam leven “Dit is een goede gids.”

Voor wie?
Iedereen! Ga jij met je hele gezin een week lang koud douchen? Weet je je vriendin te overtuigen? Of sta je er elke ochtend alleen voor omdat je de enige bent die durft? In principe kan jong en oud mee doen. Alleen mensen met hartproblemen raden wij af mee te doen.

Wat krijg je?
Meedoen kost niks! Je ontvangt elke avond een berichtje met daarin een tip of uitdaging voor de volgende dag. Laat jij ons na de challenge weten wat het koude douchen jou heeft opgeleverd? Dan maak je ook nog eens kans op een mooie prijs!

Zeven voordelen

#1. Bergen energie!

Van koud douchen krijg je een berg energie waar je ‘u’ tegen zegt! Kort na een koude douche begint het tintelende frisse gevoel. Je ademhaling wordt dieper en je hart klopt intenser. Daardoor verbeterd dus ook de bloedtoevoer naar je hersenen en word je alerter. Dat maakt een koude douche voor mij tot een perfecte start van de ochtend!

#2. Boost voor je immuunsysteem!

Daardoor heb je minder kans om ziek te worden. Studies tonen aan dat je je lichaam, door deze regelmatig bloot te stellen aan koud water, meer witte bloedcellen laat aanmaken. Deze cellen gaan ziektes te lijf. Koud douchen zorgt er dus voor dat je je immuunsysteem even kort prikkelt, waardoor de aanmaak van witte bloedcellen wordt opgeschroefd en je beter weerstand kan bieden aan ziektes!

#3. Gezondere huid en haren

Heet water zorgt er voor dat de natuurlijke oliën op je huid en in je haar verloren gaan. Door de warme kraan uit te draaien voorkom je dit.
En daarnaast kan koud douchen ook nog eens helpen tegen cellulitis. In feite zijn dit namelijk opgehoopte vetkussentjes. Omdat je bloedcirculatie beter wordt ga je dit tegen, en wordt je huid strakker en gladder.

#4. Minder stress!

Wanneer je stress ervaart gaat je hartslag omhoog. Kou zorgt er echter voor dat je hartslag daalt, omdat je hart minder bloed richting je huid en ledematen pompt. Koud douchen op het moment dat je je gestresst voelt helpt dus direct.
Maar regelmatig koud douchen heeft ook een positief effect op stress, namelijk dat je er beter tegen kunt…
Door koud te douchen zet je je lichaam telkens onder een miniem beetje stress. Wanneer je dus vaker koud doucht leert je lijf beter omgaan met stress en bereid je het zenuwstelsel voor om een gemiddeld stressniveau aan te kunnen. Een koude douche maakt dus dat alledaagse stress minder heftig aanvoelt.

#5. Júist voor koukleumen

Aller eerst zorgt een koude douche er voor dat ik direct daarna heel warm wordt. Mijn lichaam wil me opwarmen na die plens koud water en gaat hard aan de slag. Dat is op zichzelf al heel erg lekker. Vooral ’s avonds vind ik het heerlijk een koude douche te nemen en dan lekker rozig en gloeiend te worden met een kop thee op de bank.
Maar er is nog een voordeel van koud douchen als je een koukleum bent, namelijk dat je beter tegen kou gaat kunnen en dus veel minder last zult hebben van je ‘koukleum symptomen’!

#6. Helpt tegen hart- en vaatziekten en overgewicht

In ons lichaam hebben we twee soorten vetweefsel; wit- en bruin vet. Wit vet is het soort vet dat je opslaat als je meer calorieën eet dan je verbrandt. Dat vet zit vooral op je taille, rug, nek en dijen. Bruin vet is juist heel belangrijk voor ons lichaam. Het wordt geactiveerd bij extreme kou en houdt ons warm. Koud douchen bevordert de aanmaak van dit gezonde bruine vet. Daarnaast geeft bruin vet je stofwisseling een boost, waardoor je meer verbrandt in rust. “Als je dit vet kunt aanzetten om meer energie te verbranden, is dat natuurlijk heel interessant voor mensen met overgewicht,” vertelt onderzoeker Kooijman van het LUMC. Uit eerder onderzoek bleek bovendien dat bruin vet het slechte cholesterol (LDL) verlaagt, en het goede cholesterol (HDL) verhoogt, laat de Hartstichting weten.
Koud douchen kan dus bijdragen aan het stimuleren van bruin vet. Dit resulteert er in dat je waarschijnlijk een verminderde kans op hart- en vaatziekten hebt, je lichaam beter tegen kou kan én je makkelijker afvalt. (Bron: Hartstichting)

#7. Je bespaart geld!

Last but not least: met koud douchen gaat je energierekening enorm omlaag en bespaar je jaarlijks heel veel geld. We zijn natuurlijk nog steeds het Drents Energieloket he?
Dat gebeurt op twee manieren. Ten eerste kost het verwarmen van water natuurlijk geld. Koud water is een stuk goedkoper omdat je geen gas gebruikt voor het opwarmen van je douche.
Daarnaast douchen we gemiddeld zo’n 9 minuten per keer (dat is 120 dagen van je leven!). Een koude douche daarentegen duurt vaak zo’n 2 minuten. Dat scheelt dus 7 minuten per keer! Naast een heleboel tijd die je daar jaarlijks mee overhoudt bespaar je dus ook liters water.
Dus wat bespaar je dan? Wel 138 euro per jaar! Twee minuten koud douchen kost 19 liter water en dat komt neer op €0,03 terwijl negen minuten warm douchen 85 liter water kost en 0,35 kubieke meter gas. Dat komt neer op €0,41 per keer. Koud douchen bespaart dus €0,38 per douchebeurt en dat is €138 euro per jaar. (Bron: Trouw)

Actievoorwaarden

I. Algemeen

 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op de Kies Koud witactie van het Drents Energieloket voor het boek van Marieke Eyskoot met de titel Dit is een goede gids (verder te noemen: de “actie”) van het Drents Energieloket (“organisator”). Het Drents Energieloket is gevestigd aan de Hertenkamp 6 te Assen.
 2. De Actie heeft als doel om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren wat de voordelen van koud douchen zijn, en het Drents Energieloket te laten weten wat ze er zelf uit hebben gehaald.
 3. De Actie loopt vanaf het moment dat de Kies Koud challenge start op 14 september door Organisator op Facebook en Instagram van het Drents Energieloket. De Actie loopt tot en met 21 september.
 4. De Organisator behoudt zich het recht voor te allen tijde, zonder opgaaf van reden de Actie stop te zetten of de actievoorwaarden tussentijds te wijzigen. Een herziene versie van de actievoorwaarden zal op de website van de Organisator worden geplaatst, voorzien van een datum.
 5. De Organisator en de deelnemers zijn gebonden aan de inhoud en bepalingen van deze actievoorwaarden.

II. Deelname

 1. Deelnemer aan de actie is eenieder die reageert op het antwoordformulier dat op woensdag 22 september wordt verzonden via het CRM systeem van het Drents Energieloket.
 2. Deelname aan de actie houdt in dat Deelnemer akkoord gaat met deze actievoorwaarden.
 3. Deelname aan de actie is gratis en staat open voor eenieder, uitgezonderd voor medewerkers van de Organisator, alsmede eenieder die op enigerlei wijze direct of indirect in organisatorische zin betrokken is bij deze actie. Deze actie is op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd, beheerd door of geassocieerd met Facebook en Instagram.
 4. Deelname is tevens uitgesloten voor personen jonger dan achttien jaar alsmede personen zonder geldige woon- of verblijfplaats in Nederland.
 5. Wanneer men deelneemt aan de actie verwerkt de Organisator de door de deelnemer opgegeven persoonsgegevens (“gegevens”) om de deelname aan de Actie te registreren en/of te bevestigen, om te bepalen of wordt voldaan aan de actievoorwaarden en om de eventueel toegekende prijs aan de deelnemer toe te sturen. De gegevens zullen niet worden verkocht of verstrekt aan derden. De organisator bewaart de gegevens na afloop van de actie om prijzen te kunnen uitdelen en vragen over de actie te kunnen beantwoorden. De gegevens worden gedurende een periode van één (1) maand na de actie bewaard en daarna worden zij verwijderd.
 6. Deelnemen kan uitsluitend door uiterlijk op 12 september in te schrijven via het aanmeldformulier.
 7. In geval van fraude, of vermoeden daarvan, of onrechtmatige beïnvloeding van de actie behoudt de organisator zich het recht voor om deelnemers uit te sluiten van deelname.
 8. Eventueel verschuldigde kansspelbelasting wordt ingehouden en afgedragen door de organisator.

III. Prijzen

 1. In totaal is er één (1) prijs te winnen, namelijk het boek Dit is een goede gids, van Marieke Eyskoot, ter waarde van €20,00. De prijs kan niet worden omgewisseld in geld.
 2. Drie werknemers van het Drents Energieloket kiezen onafhankelijk van elkaar een top 3 uit de inzendingen, waarna gezamenlijk een winnaar wordt gekozen. Vervolgens wordt er via de mail contact opgenomen voor de levering van de prijs.
 3. Door deel te nemen aan de winactie geef je het Drents Energieloket toestemming voor het plaatsen van jouw voor- en achternaam op de Drents Energieloket social media kanalen (Instagram en Facebook) en de Drents Energieloket nieuwsbrief indien jij de winnaar bent.
 4. Over de totstandkoming van de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 5. De winnaar wordt op donderdag 7 oktober 2021 bekendgemaakt.
 6. De voor-en achternaam van de winnaar zal door het Drents Energieloket bekend worden gemaakt op de Drents Energieloket Instagram- en Facebookpagina van de Organisator, hier gaan de winnaars door deelname aan deze actie uitdrukkelijk mee akkoord.
 7. Er geldt voor een door een winnaar geweigerde prijs geen vervangingswaarde.
 8. Bij weigering van de prijs vervalt deze en komt deze toe aan de organisator.

IV. Aansprakelijkheid

 1. De Organisator is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige aanvullende uitgaven en/of reiskosten die de winnaars eventueel moeten doen of maken in verband met de deelname aan de actie, met de acceptatie, het gebruik en/of misbruik van de prijs.
 2. De Organisator en de door haar ingeschakelde hulppersonen of derden zijn niet aansprakelijk voor enige schade veroorzaakt door de door haar uitgekeerde prijs, noch voor welke schade of letsel dan ook aan eigendommen en/of personen, als gevolg van gebruik of inzet van de uitgekeerde prijzen.
 3. De Organisator en de door haar ingeschakelde hulppersonen of derden kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor netwerk-, computerhardware- of softwarestoringen van welke aard dan ook waardoor inzendingen beperkt worden, vertraging opleveren of verloren gaan.
 4. De Organisator is niet verantwoordelijk dan wel aansprakelijk voor gebreken in de door haar te verstrekken prijzen. De Organisator verleent geen garanties op de door haar te verstrekken prijzen.
 5. De Organisator vrijwaart Facebook en Instagram tegen alle kosten en schade die deelnemers op hen verhalen met betrekking tot hun deelname aan de Actie. Ditzelfde geldt ook als je mailt naar [email protected]

V. Slotbepalingen

 1. Alle intellectuele eigendomsrechten op deze actie en de Drents Energieloket Facebook- en Instagrampagina’s, en de inhoud daarvan, waaronder alle teksten, afbeeldingen, lay-out, software of overige informatie, komen toe aan de Organisator.
 2. Indien één of meer bepalingen van deze voorwaarden nietig zijn of vernietigd worden, zal de Organisator een vervangende bepaling vaststellen die zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige c.q. vernietigde bepaling benadert en die niet nietig of vernietigbaar is.

Aldus opgemaakt te Amsterdam, 1 september 2021