Wij helpen je bij het kiezen van de juiste thermostaat

Een slimme thermostaat kan een groot verschil maken voor je energierekening. Maar er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten op de markt. Deze hebben vaak een groot aantal functies, waarvan wij er in deze blog zeven bespreken. Bepaal welke functies jij belangrijk vindt, en maak zo het kiezen van de juiste thermostaat voor jouw woonsituatie en wensen makkelijker.

Zeven functies van slimme thermostaten

De zelf programmerende functie

Als je een vast dag- nachtritme hebt dan zijn thermostaten met een zelflerend vermogen of een zelf programmerend klokprogramma wellicht wat voor jou. De eerste week volgt deze thermostaat jouw gedrag, en vanaf dat moment programmeert hij zichzelf in. Hoeveel je op jaarbasis bespaart met deze thermostaat is afhankelijk van of je tijdens de eerste week zuinig stookt*.

Verschillende wensen per ruimte

Wil je ‘s avonds vanaf 10 uur een warme slaapkamer, maar moeten de badkamer en slaapkamer van je dochter vanaf 6 uur lekker warm zijn? Dan kan een thermostaat die per kamer of per groep kamers in te stellen is handig zijn voor jouw situatie.  Om je slimme thermostaat de temperatuur per kamer automatisch te laten aanpassen kun je de normale knoppen op de radiator vervangen door speciale knoppen met afstandsbediening en ingebouwde temperatuurmeter. Die knoppen zet je op alle radiatoren in de woonkamer én de kamer die je afzonderlijk wilt regelen. Op het scherm van je slimme thermostaat kun je vervolgens per kamer de gewenste temperatuur én het tijdstip waarop het deze temperatuur moet zijn instellen. De hoofdthermostaat stuurt dan volledig automatisch alle radiatoren afzonderlijk aan.

Aanwezigheidsdetectie

Vind je het niet erg om in een wat kouder huis thuis te komen? Dan kun je overwegen een thermostaat met aanwezigheidsdetectie aan te schaffen. Je hebt meerdere varianten van deze thermostaat; met bewegingssensor of met ‘geofencing’ (gebruik van telefoon-gps). De bewegingssensor meet of er beweging is in de kamer, en besluit op basis daarvan of de thermostaat omlaag kan of niet. Bij ‘geofencing’ maakt de thermostaat verbinding met de gps in je telefoon. Kan hij die gps niet meer vinden dan betekent dat dat je weg bent, en gaat de temperatuur dus ook omlaag. Er zitten echter wel nadelen aan deze thermostaat. Zo kan de sensor in de woonkamer hangen, en denken dat je niet thuis bent als je in de keuken staat of gaan ze pas een uur nadat ze geen beweging waarnemen uit. 

Je smartphone als afstandsbediening

Heb je onregelmatige werktijden, of weet je vaak niet hoe laat je thuis gaat zijn? Dan is een thermostaat die je kunt bedienen met een app een slimme keuze. Met thermostaten die je instelt met je telefoon zet je de temperatuur ‘s ochtends voor je de deur uit gaat laag, en vlak voordat je thuiskomt weer wat hoger. Zo kom je altijd in een warme woning thuis, maar wordt je huis niet onnodig vanaf vijf uur warm gestookt terwijl jij spontaan uit eten bent gegaan met vrienden na je werk.

Inzicht in je verbruik

Ben jij resultaatgericht en experimenteer je graag met de beste manieren van energie besparen? Er zijn slimme thermostaten die je direct informatie geven over je werkelijke verbruik. Zo kun je precies zien hoeveel jouw gas- en elektriciteitsverbruik is. Dat maakt besparen makkelijker en daarnaast ook leuker! Je ziet namelijk direct het resultaat. Sommige thermostaten combineren de functies van een thermostaat en een energieverbuiksmanager. Hierbij worden automatisch de meterstanden gelezen. Let op; er zijn ook thermostaten die een schatting geven van jouw verbruik. Zij geven een beperkt inzicht.

Zelflerend opwarmen

Geen zin om na te denken hoe vroeg je de verwarming moet laten verwarmen en uitzetten? Dan is een thermostaat met zelflerend opwarmsysyteem een uitkomst. Deze slimme thermostaat onthoudt namelijk precies hoe lang het duurt voor de kamer een gewenste temperatuur bereikt heeft, en hoe lang je woning warm blijft als hij zelf stopt met verwarmen. Daardoor begint de thermostaat op een zachte winterdag later met opwarmen, dan wanneer het buiten vriest. Ook geeft deze thermostaat vroegtijdig een signaal aan de CV ketel zodat deze voor de ingestelde eindtijd al minder hard begint te werken.

Modulerend stoken

Is jouw CV ketel aan vervanging toe? Overweeg dan een modulerende thermostaat/cv-ketel combinatie aan te schaffen. Bij modulerend stoken kent de cv-ketel meer dan een aan- en uitstand, zoals bij vrijwel alle normale cv-ketels het geval is. Een aan/uit ketel schakelt uit als de juiste temperatuur is bereikt, en wisselt vervolgens continu tussen aan (waarbij je radiator vaak snel heel heet wordt) en uit. Een modulerende thermostaat zorgt er voor dat de cv op verschillende standen kan branden waardoor de temperatuur minder schommelt. Om dit systeem te kunnen toepassen moet de cv-ketel en de thermostaat met elkaar kunnen communiceren (via een communicatiesysteem genaamd OpenTherm).

Samengevat

 • Zelf programmerende thermostaat voor mensen met een vast dag-nachtritme
 • Per kamer of groep in te stellen thermostaten voor mensen met verschillende wensen per ruimte
 • Aanwezigheidsdetectie voor mensen die het niet erg vinden om in een wat kouder huis thuis te komen
 • Je smartphone als afstandsbediening voor mensen met onregelmatige werktijden
 • Energieverbruiksmanager en slimme thermostaat in één voor mensen die alles precies in de gaten willen houden
 • Zelflerend opwarmsysteem voor mensen die geen zin hebben om na te denken over het aan- of uitzetten van de verwarming
 • Modulerend stoken voor mensen die met een cv-ketel die toe is aan vervanging

* 6 tips voor zuinig stoken

 • Alleen de ruimtes waar je bent verwarmen, en de tussendeuren sluiten levert gemiddeld €250,- per jaar op.
 • De thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten (of op 17 a 18 graden wanneer je vloerverwarming hebt) levert je gemiddeld €100,- per jaar op.
 • De thermostaat 1 graadje lager zetten dan hij normaal staat levert je per jaar gemiddeld €100,– per jaar op.
 • De thermostaat op 15 graden zetten overdag (of op 17 a 18 graden wanneer je vloerverwarming hebt) wanneer er niemand thuis is levert je per jaar gemiddeld zo’n €170,- op.
 • De verwarming in je slaapkamer uitzetten (en bijvoorbeeld met een kruik je bed verwarmen) levert je jaarlijks zo’n €80,- op.
 • De thermostaat een uur voor je naar bed gaat alvast op 15 graden zetten levert je per jaar zo’n €20,- op.

(Voor het schrijven van deze blog is informatie gebruikt van Milieucentraal)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden