Waarom een inductie kookplaat fantastisch is

Langzaam maar zeker gaat Nederland de komende jaren van het aardgas af. Op enkele plekken zullen er wijken zijn met een groen gasnet, maar de meeste huizen worden gasloos. Dat betekent; niet meer verwarmen op gas, én niet meer koken op gas. Vooral dat laatste is voor veel mensen een vervelende bijkomstigheid, want koken op gas kookt wel het fijnste. Toch?

Alles over de inductie kookplaat

De feiten op een rijtje

Op dit moment kun je in Nederland nog kiezen uit vier opties om op te koken; op een gastoestel, inductie kookplaat, ouderwetse gietijzeren kookplaat en een keramisch kookplaat. Drie van deze vier werken met een stekker in het stopcontact, maar toch zijn er grote verschillen in verbruik en CO2 uitstoot.

  • Een gasfornuis verbruikt 37m3 gas en stoot 70 kilo CO2 uit per jaar
  • Een inductie kookplaat verbruikt 175 kWh en stoot 70 kilo CO2 uit per jaar
  • Een keramische kookplaat verbruikt 225 kWh en stoot 90 kilo CO2 uit per jaar
  • Een ouderwetse gietijzeren kookplaat verbruikt 260 kWh en stoot 110 kilo CO2 uit per jaar

Waarschijnlijk zie je al dat zowel een gasfornuis als een inductie kookplaat precies evenveel CO2 uitstoten. Dat heeft te maken met het feit dat de stroom voor de inductieplaat nu voornamelijk van aardgas en steenkolen komt. Maar met de groene stroom die in de toekomst steeds gangbaarder wordt, wint de inductiekookplaat!

De voordelen op een rijtje

Als je iemand met een inductie kookplaat vraagt naar de voordelen kun je er de klok op gelijk zetten dat ze zullen zeggen dat water zo ongelooflijk snel kookt, en dat is ook zo! Een liter water is gemiddeld twee keer zo snel aan de kook dan op gas. Maar er zijn nog meer voordelen.
Je kunt de temperatuur precies regelen. Was je kabeljauw gister perfect gebakken? Dan weet je dat je hem de volgende keer weer drie minuten per kant op stand 160 moet zetten! Daarnaast is de plaat super makkelijk schoon te houden, doordat het een plat, glad oppervlakte is, zonder roosters, randjes en naden waar spetters pompoensoep en olijfolie tussen komen te zitten. Ook wordt de inductiekookplaat enkel warm op de plek waar de pan staat, en die plek koelt ook nog eens snel af zodra je je pan er af haalt, en dat ook nog eens compleet automatisch! Omdat er geen vlammen zijn zijn er geen verbrandingsgassen, waardoor de lucht in je keuken schoner is. En daarnaast heeft de inductieplaat geen tijd nodig om voor te verwarmen en reageert hij razendsnel als je de temperatuur aanpast.

De kosten op een rijtje

Als je besluit over te stappen naar koken op inductie komen er aan aantal dingen bij kijken. Allereerst moet je natuurlijk een inductie kookplaat aanschaffen. De kosten lopen uiteen. Zo heb je goedkope losse plaatjes voor 1 of 2 pannen, maar waarschijnlijk wil je een plaat in je aanrecht. Die kosten tussen €200 en € 2.400, afhankelijk van het aantal pannen die je er op kwijt kunt, de functies en het merk. Gemiddeld kost een inductie kookplaat zo’n € 600. Naast de aanschaf van een inductie kookplaat kan het zijn dan sommige pannen niet meer werken op de nieuwe kookplaat. Met een magneetje check je snel welke panne je nieuw moet aanschaffen. Blijft de magneet plakken aan de bodem van de pan? Dan doet de pan het op een inductie kookplaat! Afhankelijk van het aantal pannen die je nodig hebt kost de aanschaf tussen een paar tientjes en een paar honderd euro. Ook kan het zijn dan er voor de installatie een extra stroomdraad naar de keuken én een extra groep in de meterkast moet komen. Dit kost zo’n € 600. Daarnaast moet je rekening houden met het eventueel verzwaren van je aansluiting op het stroomnet naar 3x25A, en dat kost zo’n € 200. In totaal kom je dan voor een gemiddelde inductie kookplaat en een set nieuwe pannen op zo’n € 1.500. Met een dure inductie kookplaat kun je ook op € 3.000 uitkomen.

Tips om zuiniger te koken

Los van het soort kookplaat of gasfornuis waar je op kookt, speelt de manier waarop je kookt een grote factor bij de hoeveelheid energie of gas die je verbruikt. Hieronder tips om zuiniger te koken!

  • Je zou denken dat het andersom is, maar je kunt beter een iets te grote pan nemen dan een iets te kleine pan. Daardoor gaat er sowieso geen warmte verloren langs de pan. Kook je al op inductie? Dan maak de grootte van de pan niet uit voor het warmteverlies. De magnetische werking tussen pan en plaat maakt dat er alleen warmte naar de pan gaat.
  • Met een deksel op je pan verlies je veel minder warmte. Zo kookt je water sneller, is je eten sneller gaar en verbruik je dus minder gas of stroom.
  • Als je water eenmaal kookt kun je de vlam gerust wat minder hard zetten of de stand van je plaat wat naar beneden zetten.
  • Met een snelkookpan bespaar je veel energie. Doordat zich in de pan veel druk opbouwt loopt de temperatuur in de pan hoger op en is je eten eerder klaar.
  • Zorg ervoor dat je pannen een platte bodem hebben. Kromgetrokken pannenbodems zorgen voor energieverlies. (Pannen met een kromgetrokken bodem werken op inductie niet goed).

Ik ben om!

In mijn keuken staat sinds kort een kleine inductie kookplaat voor twee pannen op het aanrecht. Hoewel ik altijd veel liever op gas kookte, is daar in mijn appartement geen aansluiting voor. Ik moést dus wel, en daar ben ik nu zo blij mee! Ik probeer zo bewust mogelijk te leven, en daar hoort een inductie kookplaat natuurlijk bij. Toch was ik altijd zo overtuigd van het feit dat gas fijner kookt, dat ik wanneer ik de keuze had gehad voor een ouderwets gasfornuis was gegaan. De inductie kookplaat die ik heb is een echte eye-opener. Ik kan de temperatuur zo precies instellen, het aantal wattages kiezen, een timer aanzetten waardoor hij automatisch uitgaat na een aantal minuten én hij is super snel schoon. De eerste drie gerechten brandde aan, en ik moest een aantal pannen vervangen, maar nu zou ik niet meer anders willen!” (Jorine, 25 jaar)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en alle actuele aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden